x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord: China cheamă la reluarea negocierilor în format de şase

Coreea de Nord: China cheamă la reluarea negocierilor în format de şase

17 Feb 2017   •   23:50
Coreea de Nord: China cheamă la reluarea negocierilor în format de şase

China a chemat vineri la o reluare a negocierilor în format de şase cu Coreea de Nord, apreciind că trebuie rupt cercul vicios al testelor nucleare urmate de sancţiuni, transmite AFP.

"Ceea ce se vede astăzi este un test, apoi sancţiuni, urmate de o nouă încercare nucleară, iar noi sancţiuni", a spus ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, în cadrul Conferinţei pentru securitate de la Munchen.

"Acest ciclu negativ nu trebuie să continue, pentru că finalul ar putea fi ceva insuportabil pentru întreaga lume. Este o situaţie în care toată lume pierde", a arătat acesta.

Wang a insistat asupra necesităţii aplicării rezoluţiilor ONU, inclusiv a sancţiunilor, adăugând că în acelaşi timp nu trebuie să se renunţe la a căuta reluarea negocierilor.

"Statele Unite şi Coreea de Nord (...) trebuie să ajungă rapid la o decizie politică", a spus oficialul chinez, chemând toate părţile "să nu mai ia măsuri care pot genera tensiuni".

Coreea de Nord a părăsit în 2009 negocierile în format de şase ( cele două Corei, Japonia, Rusia, China şi Statele Unite) asupra programului său nuclear şi a efectuat, la puţin timp după aceea, un al doilea test nuclear.

Washingtonul şi aliaţii săi, Japonia şi Coreea de Sud, consideră că reluarea negocierilor ar trebui să fie precedată de concesii concrete din partea Phenianului.

După un nou test cu rachetă în această săptămână. ministrul american al Afacerilor Externe, Rex Tillerson, a chemat vineri China să uzeze "de toate mijloacele" pentru "a modera" Coreea de Nord.

În cadrul primei sale întâlniri cu omologul său chinez, în marja unui G20 în Germania, el a subliniat pericolul crescând pe care îl reprezintă programele nord-coreene nuclear şi de rachete.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord negocieri China