x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord dezminte că livrează armament grupărilor Hamas şi Hezbollah

Coreea de Nord dezminte că livrează armament grupărilor Hamas şi Hezbollah

de Agerpres    |    29 Iul 2014   •   08:42

Articolele de presă în care se afirmă că Phenianul furnizează rachete mişcării Hamas şi material militar organizaţiei Hezbollah sunt 'ficţiune pură', a afirmat Coreea de Nord, care consideră aceste acţiuni ca fiind o 'tentativă sinistră' de a implicare a sa în conflictele din Orientul Mijlociu, scrie AFP.

Această dezminţire a fost făcut luni seară de Ministerul de Externe, într-un comunicat transmis de agenţia oficială KCNA.

Citând surse occidentale, cotidianul britanic Daily Telegraph a afirmat în weekend că mişcarea Hamas a trimis un avans în numerar pentru a garanta rachete şi echipamente de comunicaţii livrate de Coreea de Nord.

Cu câteva zile mai înainte, un judecător federal american a declarat că Phenianul a livrat armament sofisticat organizaţiei islamice libaneze Hezbollah, susţinută de Teheran şi care îndeamnă la lupta armată împotriva statului evreu.

'Este un fără fundament şi o pură ficţiune întreţinute de SUA pentru a izola (Coreea de Nord) pe scena internaţională', şi-a exprimat indignarea ministerul nord-coreean.

'În spatele acestei propagande se ascunde tentativa sinistră a Statelor Unite de a justifica actele sale criminale de sprijinire a Israelului' şi de a căuta să provoace un sentiment împotriva Phenianului legând Nordul de conflictele din Orientul Mijlociu, a adăugat sursa amintită.

Exporturile de armament constituie o sursă primordială de valută pentru Coreea de Nord, care a vândut deja acest tip de materiale Siriei şi Iranului, cu toate că îi este interzis prin sancţiuni internaţionale.

În 2009, un avion care transporta 39 de tone de armament provenind din Coreea de Nord a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Bangkok, aparatul fiind sechestrat.

Anchetatorii internaţionali sunt de părere că avionul trebuia să ajungă în Iran şi că încărcătura de la bord era destinată grupării paramilitare Hezbollah.

×