x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord iar ameninţă cu anularea summitului Kim-Trump

Coreea de Nord iar ameninţă cu anularea summitului Kim-Trump

24 Mai 2018   •   07:34
Coreea de Nord iar ameninţă cu anularea summitului Kim-Trump

Coreea de Nord a ameninţat din nou, joi, că ar putea anula întâlnirea liderului de la Phenian, Kim Jong Un, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

 

Choe Son Hui, oficial de rang înalt din Coreea de Nord însărcinat cu negocierile cu SUA, a declarat că "dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA".

Miercuri, Trump afirmase că abia săptămâna viitoare se va şti dacă summitul americano-nord-coreean de la Singapore va avea loc pe 12 iunie, aşa cum fusese planificat. În aceeaşi zi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat în scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor de la Washington că "un acord rău nu este o opţiune" în relaţiile cu Phenianul şi că SUA se vor retrage de la negocieri dacă nu se discută o înţelegere corectă privind denuclearizarea.

Pompeo i-a transmis lui Kim şi o ameninţare. Într-un interviu, el s-a referit la o declaraţie de săptămâna trecută a consilierului naţional pentru securitate John Bolton, care menţionase posibilitatea aplicării în Coreea de Nord a modelului din Libia - renunţarea la armele nucleare, fără nicio garanţie din partea SUA. Deşi Trump a respins ulterior ideea, şeful diplomaţiei americane a reluat-o, susţinând că "preşedintele a clarificat că se va sfârşi ca în modelul libian doar dacă Kim Jong Un nu încheie un acord". Preşedintele libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli. AGERPRES

×