x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cranii umane şi oseminte, descoperite în palatul prezidenţial din Kabul

Cranii umane şi oseminte, descoperite în palatul prezidenţial din Kabul

06 Oct 2015   •   16:01
Cranii umane şi oseminte, descoperite în palatul prezidenţial din Kabul

Două cranii umane, precum şi oseminte au fost găsite în timpul lucrărilor într-unul din palatele complexului prezidenţial afgan din Kabul, descoperire misterioasă ce relansează dezbaterea în privinţa felului în care au murit unii conducători şi apropiaţi ai lor în Afganistan, ţară a cărei istorie este plină de lovituri de stat şi războaie.

Cele două cranii şi oseminte umane au fost găsite în timpul lucrărilor de construcţie efectuate într-o bucătărie dintr-un palat al complexului în care locuieşte preşedintele afgan, Ashraf Ghani, oază de verdeaţă izolată de haosul zgomotos al capitalei prin ziduri groase de protecţie şi o serie de grădini, relatează marţi AFP.

În încercarea de a identifica rămăşiţele, Ghani a ordonat crearea unei comisii alcătuite din medici legişti, membri ai Comisiei afgane pentru drepturile omului şi funcţionari ai Ministerului de Interne, a arătat palatul într-un comunicat.

Cercetările vor fi dificile fiindcă Afganistanul se află de 35 de ani într-o stare de război aproape permanentă. După lupta împotriva invadatorilor sovietici din anii 1980, războiul civil din anii 1990 şi regimul talibanilor (1996-2001), ţara este în prezent martora insurecţiei rebelilor islamişti. Mulţi conducători afgani au căzut victime ale acestei istorii agitate. Fostul preşedinte Najibullah, de exemplu, a fost asasinat în 1996 de talibani, iar cadavrul său a fost suspendat pe un stâlp de semnalizare pentru a fi văzut de cât mai mulţi oameni. A fost apoi înhumat în provincia estică Paktia.

De un astfel de ritual nu a avut însă parte preşedintele Daud Khan, asasinat în timpul unei lovituri de stat din 1978 împreună cu 18 membri ai familiei în palatul prezidenţial. Cadavrul său a fost identificat în 2008 într-o groapă comună, alături de cele ale altor 15 victime ale masacrului. Preşedintele Daud preluase el însuşi puterea printr-o lovitură de stat, alungându-l în 1973 pe vărul său, regele Zaher Shah, proclamând apoi republica, aminteşte AFP.

×