x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creierul unui fost mare jucător de fotbal, donat pentru studii asupra maladiei Alzheimer

Creierul unui fost mare jucător de fotbal, donat pentru studii asupra maladiei Alzheimer

23 Mar 2014   •   11:57
Creierul unui fost mare jucător de fotbal, donat pentru studii asupra maladiei Alzheimer
Sursa foto: vozpopuli.com

Familia lui Hilderaldo Luis Bellini, căpitanul selecţionatei de fotbal a Braziliei care a cucerit Mondialul din Suedia 1958, decedat joi suferind de Alzheimer, a donat creierul fostului mare jucător pentru studii cu privire la această maladie, informează presa braziliană, conform Agerpres.

Potrivit ziarului Folha de Sao Paulo, familia a acceptat o solicitare a neurologului Ricardo Nitrini, care îl trata pe Bellini şi vrea să continue să realizeze studii asupra Alzheimerului. Medicul vrea, de asemenea, să stabilească dacă Bellini suferea cu adevărat de această maladie sau a fost afectat de encefalopatie traumatică cronică, care i-a cauzat severe deteriorări ale cerebelului, cunoscute sub genericul 'infirmitatea boxerului' şi prezintă simptome similare cu Alzheimerului.

Fostul căpitan al selecţionatei braziliene a decedat la 83 de ani într-un spital din Sao Paulo. Moartea sa a îndoliat fotbalul naţional şi a fost deplânsă de toată lumea, inclusiv de preşedinta Dilma Rousseff, care a apreciat că Bellini a fost 'o imagine a forţei brazilienilor de a trece peste adversităţi'.

Bellini a fost, totodată, campion cu Brazilia la Mondialul din 1962, din Chile, după cel din 1958, din Suedia, unde a ridicat în calitate de căpitan trofeul pentru primul dintre cele 5 titluri supreme cucerite de Selecao. El a fost imortalizat încă din timpul vieţii, cu o statuie la porţile stadionului Maracana din Rio de Janeiro, care îl înfăţişează ridicând Cupa Jules Rimet în 1958 deasupra capului, un gest care a fost imitat de atunci de toţi.

De asemenea, Bellini a fost unul dintre marii idoli ai clubului Vasco da Gama, club din Rio de Janeiro, la care a jucat 9 ani şi cu care a cucerit 3 titluri în campionatul carioca. A mai evoluat la Sao Paulo şi Atletico Paranense, încheindu-şi cariera în 1969.

×