x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crimeea votează pentru prima oară la prezidențiale după anexare

Crimeea votează pentru prima oară la prezidențiale după anexare

18 Mar 2018   •   16:30
Crimeea votează pentru prima oară la prezidențiale după anexare

Circa 1,5 milioane de alegători cu drept de vot din Crimeea au fost chemaţi duminică pentru prima oară să aleagă preşedintele Federaţiei Ruse, chiar în ziua în care se împlinesc patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, un eveniment istoric pe care ruşii îl numesc "reunificare", relatează agenţia de presă EFE. 

"Este pentru prima oară când un astfel de vot are loc în Crimeea. Sunt sigur că pentru fiecare locuitor al Crimeii acesta este un eveniment crucial, la fel ca referendumul pentru reunificare din 2014", a declarat liderul regiunii Serghei Axionov, care a votat la un birou deschis într-o şcoală din Simferopol, capitala Crimeii. 

Guvernatorul peninsulei i-a îndemnat pe locuitorii Crimeii să meargă la vot "în semn de recunoştinţă pentru pace". 

Guvernul ucrainean, care nu renunţă la ideea de a recupera peninsula, i-a avertizat pe cetăţenii acestui teritoriu - considerat de Kiev că se află sub ocupaţia Moscovei - că cei care ajută la promovarea şi organizarea alegerilor vor fi urmăriţi penal în Ucraina. 

Kievul a elaborat deja o listă neagră cu numele unor oficiali din Crimeea acuzaţi de aceste "delicte" şi va cere Uniunii Europene să-i sancţioneze cu interdicţia de a intra pe teritoriul celor 28 de state membre ale blocului comunitar. 

La 16 martie 2014, aproape 97% dintre locuitorii Crimeii au votat pentru alipirea la Rusia într-un referendum care nu a fost recunoscut nici de Ucraina, nici de comunitatea internaţională. 

Două zile mai târziu, preşedintele Vladimir Putin a semnat anexarea Crimeii în cadrul unei ceremonii oficiale la Kremlin, o decizie care a fost condamnată în unanimitate de Occident şi care i-a atras Rusiei sancţiuni economice din partea UE şi SUA. 

Aproximativ 110 de milioane de ruşi sunt chemaţi duminică la urne duminica pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii şase ani, în cadrul unui scrutin cu final cunoscut, deoarece actualul preşedinte al ţării, Vladimir Putin, are asigurată victoria în lipsa unor oponenţi credibili. 

Potrivit sondajelor, creditat cu 70% din intenţiile de vot, Putin are garantată victoria, în pofida celor 18 ani de la putere. 

Primele rezultate oficiale ale alegerilor vor fi cunoscute după închiderea secţiilor de votare în enclava Kaliningrad la 18.00 GMT, în timp ce numărarea voturilor va mai dura câteva ore în alte părţi ţării.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: anexare crimeea alegeri prezidentiale Rusia