x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza nu i-a stricat planurile de vacanţă lui Obama. Vezi ce spune Casa Albă despre concediul prezidenţial

Criza nu i-a stricat planurile de vacanţă lui Obama. Vezi ce spune Casa Albă despre concediul prezidenţial

de Marina Constantinoiu    |    11 Aug 2011   •   10:31

Presedintele american, Barack Obama, nu intentioneaza sa renunte la vacanta din cauza crizei datoriilor SUA si a situatiei de pe pietele financiare, a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

Asadar, presedintele american intentioneaza sa plece saptamana viitoare in vacanta, ca in fiecare an, la Martha's Vineyard, o insula situata in largul coastelor statului Massachusetts, la circa 800 de kilometri de Washington.

Mai multi analisti i-au cerut lui Obama sa ramana la Washington si sa convoace Congresul, aflat in vacanta parlamentara, pentru a discuta despre noi metode de creare de locuri de munca si de relansare a cresterii economice. Numai ca presedintele este de alta parere, iar purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca nu crede ca "americanii ar avea rezerve in legatura cu faptul ca presedintele va petrece un timp cu familia sa", adaugand ca Barack Obama lucreaza permanent pentru rezolvarea dosarelor economice. "Notiunea de vacanta prezidentiala nu exista: presedintia te insoteste oriunde mergi. Se va afla in comunicare directa si constanta si va avea sedinte periodice cu echipa sa de securitate nationala si cu echipa economica", a adaugat Carney. "Si, desigur, va fi in masura sa revina (la Washington) daca va fi necesar. Nu este asa de departe", a spus el.

Interesant este faptul ca Obama si-a intrerupt de mai multe ori vacantele in trecut. Cu doi ani in urma, el a parasit Martha's Vineyard pentru a asista, la Boston, la inmormantarea prietenului si mentorului sau politic, senatorul Edward Kennedy, comenteaza France Presse. In timpul vacantei de Craciun din 2009, cand se afla in Hawaii, a fost criticat pentru ca a reactionat cu intarziere la tentativa de atentat comisa de un tanar nigerian la bordul unui avion Amsterdam - Detroit.

Obama l-a primit miercuri pe presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, pentru a discuta despre dificultatile cu care se confrunta economia americana si despre riscurile de extindere a crizei datoriilor europene, a anuntat Casa Alba. Obama si Bernanke "au discutat despre perspectiva redresarii si locurile de munca, precum si despre probleme bugetare, in special necesitatea de a se ocupa de reducerea deficitului pe termen lung", a anuntat Presedintia americana, intr-un comunicat. "Ei au evocat de asemenea situatia din Europa", conform comunicatului, care precizeaza ca a fost a treia oara cand cei doi oficiali se intalnesc anul acesta.

Lui Obama si Bernanke li s-au alaturat, in Biroul Oval, secretaul Trezoreriei, Timothy Geithner, secretarul general al Casei Albe, Bill Daley, si directorul Consiliului Economic National, Gene Sperling.

Barack Obama a devenit tinta unor critici neobisnuite in presa, dupa diferendul cu congresmenii republicani in legatura cu cresterea plafonului de indatorare al Statelor Unite. El a afirmat ca va prezenta, in urmatoarele saptamani, un nou set de masuri pentru crearea de locuri de munca si reducerea deficitului.

Pe de alta parte, presedintele american a discutat telefonic, miercuri, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Casa Alba dand publicitatii un comunicat care contine foarte putine detalii despre aceasta conversatie, multumindu-se cu a spune ca Obama si Netanyahu au abordat subiecte referitoare la securitatea din regiune si ca au convenit sa colaboreze. Biroul premierului israelian a confirmat convorbirea, radioul public afirmand ca discutia s-a referit la situatia din Orientul Mijlociu si la chestiuni economice.

Discutia are loc intr-un moment in care miscarea de contestare populara a regimului politic din Siria continua, la fel si represiunea din partea autoritatilor si in care palestinienii se pregatesc sa solicite in septembrie aderarea unui stat palestinian la Natiunile Unite, comenteaza France Presse, dar Israelul si SUA se opun acestei initiative, insistand pe necesitatea negocierilor directe pentru a pune capat conflictului din Orientul Mijlociu si a permite instaurarea unui stat palestinian. Relansate pentru scurt timp in septembrie 2010 sub egida Washingtonului, negocierile de pace israelo-palestiniene sunt blocate de zece luni.

×