x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza umanitară în Irak şi Siria: eurodeputaţii cer ajutor şi conferinţă a donatorilor

Criza umanitară în Irak şi Siria: eurodeputaţii cer ajutor şi conferinţă a donatorilor

12 Feb 2015   •   18:19
Criza umanitară în Irak şi Siria: eurodeputaţii cer ajutor şi conferinţă a donatorilor
 Comunitatea internaţională trebuie să îşi ţină promisiunile de a întări ajutorul umanitar şi asistenţa acordate milioanelor de oameni care suferă în criza din Irak şi Siria, au cerut deputaţii europeni într-o rezoluţie votată joi. Ei au cerut UE să aibă în vedere organizarea unei conferinţe a donatorilor şi au subliniat nevoia unei tranziţii politice în Siria şi a unui Guvern incluziv în Irak pentru a minimiza influenţa aşa-numitului Stat islamic al Irakului şi Levantului (ISIL/Daesh).

Creşterea sprijinului internaţional

Este nevoie de ajutor umanitar şi asistenţă imediate pentru cei afectaţi de criza din Irak şi Siria, cu atât mai mult cu cât se apropie iarna în regiune, au spus deputaţii. Ei au cerut UE să aibă în vedere organizarea unei conferinţe a donatorilor şi să facă presiuni asupra tuturor donatorilor să îşi îndeplinească promisiunile.

Deputaţii europeni ”condamnă în mod ferm încălcările atroce, sistematice şi larg răspândite ale drepturilor omului şi abuzurile şi încălcările săvârşite de regimul Assad, de teroriştii ISIL/Daesh şi de alte grupuri jihadiste, printre care uciderea ostaticilor, precum şi toate actele de violenţă împotriva persoanelor pe baza apartenenţei lor religioase sau etnice şi actele de violenţă împotriva femeilor, copiilor şi persoanelor LGBTI.” Ei condamnă, de asemenea, ”ferm abuzurile comise de ISIL/Daesh împotriva copiilor.

Strategie cuprinzătoare a UE în regiune

UE are nevoie de ”o strategie regională cuprinzătoare pentru înfrângerea ISIL/Daesh şi pentru a contribui la eforturile comune pentru atenuarea crizei umanitare şi încheierea conflictului din Siria şi Irak”, au spus deputaţii. Această strategie trebuie să includă ţările vecine care au acceptat refugiaţi şi ”să aibă drept scop colaborarea cu parteneri regionali pentru a soluţiona problema finanţării terorismului, a furnizării de arme şi a fluxului de luptători străini din diferite ţări”.

Deputaţii au mai subliniat că nu poate exista pace de durată în Siria şi Irak fără asumarea responsabilităţii pentru crimele comise de toate părţile implicate în conflict, mai ales pentru crimele din motive religioase sau etnice.

Mai mult de 7,6 milioane de oameni sunt refugiaţi în interiorul ţării, iar peste 12,2 milioane au nevoie disperată de ajutor, ca urmare a violenţelor din Siria.

În Irak, peste 5,2 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, iar peste 2,1 milioane sunt refugiaţi în interiorul ţării. Aproximativ 740.000 dintre aceştia sunt adăpostiţi în adăposturi improprii pentru iarna care se apropie. Alte 2,2 milioane de irakieni care locuiesc în zonele controlate de aşa-numitul Stat islamic au nevoie urgentă de ajutor.

Conform datelor Comisiei Europene, aproximativ 276.000 de refugiaţi au încercat să intre în UE ilegal, iar statele membre şi UE au mobilizat peste 3,3 miliarde de euro pentru ajutor şi asistenţă pentru sirieni, în Siria şi în statele învecinate. Doar în 2014, UE a oferit 163 milioane de euro ajutor Irakului.

×