x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum cheltuie Spania banii europeni pentru a-și reveni din criza provocată de pandemie

Cum cheltuie Spania banii europeni pentru a-și reveni din criza provocată de pandemie

21 Sep 2020   •   13:09
Cum cheltuie Spania banii europeni pentru a-și reveni din criza provocată de pandemie
Sursa foto: giuseppe conte

Autoritățile spaniole se află în dilemă din cauza faptului că nu știu cum vor cheltui banii alocați de la Uniunea Europeană pentru revenirea din criza generată de pandemia de coronavirus, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters.

"Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei", a declarat una dintre acestea, referindu-se la proiectele concrete de investiţii. "Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani", a spus o altă sursă guvernamentală.

Economia țării s-a redus cu 18,5% în al doilea trimestru, singurul stat european care a înregistrat o recesiune mai gravă fiind Marea Britanie.

Spania va primi astfel 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE, în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

Fondurile alocate Spaniei includ granturi de 43 de miliarde de euro în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale țării.

Există îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul de absorbție a banilor. 

Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, care s-a luptat pentru a obţine fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, şi-a pus subordonaţii să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire, urmând să se înființeze şi un grup de consultanţă compus din directori de companii.

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, trebuie să finalizeze un plan de reforme, ce va fi prezentat Buxelles-ului până la 15 octombrie, și care trebuie să conţină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.

"În momentul de faţă provocarea este cum să fie folosiţi în totalitate banii şi pentru care este nevoie de proiecte cu o rată mare de absorbţie", a explicat Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanţă Red2Red, care lucrează cu autorităţile publice.

Pe lângă fondurile de revenire, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să îşi finanţeze schemele de sprijinire a şomajului temporar, bani care ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop. Însă o sursă guvernamentală a declarat că recent veniturile la buget au fost peste aşteptări, astfel că în luna septembrie emisiunile de obligaţiuni au fost încetinite comparativ cu lunile anterioare.

Săptămâna trecută, însă, Banca Centrală a Spaniei şi-a revizuit, în jos, prognozele pentru 2021 până la un avans de 4,1%, faţă de o creştere de 7,3% cât estima anterior. Economistul şef al Băncii Spaniei, Oscar Arce a spus că, în cel mai bun scenariu, fondurile UE ar putea stimula creşterea PIB-ului pe termen mediu cu două puncte procentuale, dar că succesul va depinde de alegerea proiectelor corecte de investiţii.

Spania are 640.000 de persoane infectate cu COVID-19 şi peste 30.000 de decese, fiind una dintre statele UE cele mai afectate de epidemia.

×