x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum isi poate plati Rosneft datoriile scadente uriase?

Cum isi poate plati Rosneft datoriile scadente uriase?

04 Iul 2015   •   12:21
Cum isi poate plati Rosneft datoriile scadente uriase?

Compania petroliera de stat ROSNEFT are in 2015 un varf de plati din datoria cifrata la 43,3 miliarde dolari.Sanctiunile economice aplicate Rusiei si scaderea drastica a pretului petrolului au creat o tensiune in situatia financiara a gigantului rus pe care o analizeaza STRATFOR in 3 iulie.

Pana la finalul anului 2014 starea financiara a Rosneft nu a ridicat probleme. O emisiune de obligatiuni i-a adus 10,9 miliarde dolari in decembrie iar in prima parte a acestui an compania a obtinut o refinantare de 16 miliarde dolari si a rambursat 7,2 miliarde dolari din ratele scadente.

Analistii de la Stratfor apreciaza ca semestrul doi al anului se anunta dificil pentru Rosneft care are de achitat 15,5 miliarde dolari din datorie.

Ajutorul poate sa vina din China. un contract semnat cu China National Petroleum se ridica la 270 miliarde dolari pentru livrari de titei in urmatorii 25 de ani. Rosneft si China Petrochemical Corp au un contract de 85 de miliarde dolari pentru zece ani care stipuleaza plati in avans. Se pot finanta astfel 15 miliarde dolari pentru datoria scadenta a Rosneft din 2015.

Igor Sechin, presedintele Rosneft, a solicitat la inceputul anului accesul la fondul de ajutor creat de guvern pentru a compensa pierderile cauzate de embargoul occidentului. Ministrul rus al finantelor a respins insa cererea.Un fond pentru ajutorarea industriei petroliere poate deveni insa operational prin participarea statului la investitii care sa mentina nivelul productiei.

Sechin este considerat un apropiat al presedintelui Rusiei, el detinand anterior functia de vicepremier in perioada cand Putin conducea executivul.
Profitul Rosneft a scazut in acest an cu o treime, fiind estimat la 1 miliard de dolari.

Presa din Rusia a dezvaluit ca salariul lui Sechin depaseste 300 000 de dolari lunar ceeace a provocat o reactie din partea Kremlinului care a cerut mai multa transparenta in castigurile conducatorilor companiilor rusesti de stat.

×
Subiecte în articol: Rosneft datorii Rusia China