x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, ucisă în explozia unei bombe

Cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, ucisă în explozia unei bombe

16 Oct 2017   •   19:29
Cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, ucisă în explozia unei bombe

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii din Malta, aflată la originea unor acuzaţii de corupţie care au provocat alegeri anticipate în ţara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub maşina ei, relatează AFP şi Reuters. 

În cursul unei conferinţe de presă, premierul Joseph Muscat (centru-stânga), al cărui anturaj apropiat a fost ţinta unor atacuri violente lansate de dna Caruana Galizia, a denunţat un act 'barbar' şi a ordonat forţelor de ordine să-şi concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduşi în faţa justiţiei. 

'Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democraţia şi libertatea noastră de expresie', a declarat el. 

'Nu voi avea linişte până când nu se va face dreptate', a promis premierul maltez, lansând un apel la unitate naţională. 

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituţii media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunţat mai multe cazuri de corupţie. 

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obţinut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicaţi apropiaţi ai acestuia şi în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central. 

Ministrul Energiei, şeful de cabinet al lui Muscat şi chiar soţia premierului au fost suspectaţi că deţin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers. 

Muscat a dezminţit categoric acuzaţiile şi a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite. 

În primăvară, revista Politico o clasa pe Caruana Galizia printre cele '28 de personalităţi care fac să se mişte Europa', descriind-o drept 'un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparenţă şi a corupţiei în Malta'. 

Luni, în jurul orei locale 15.00, o explozie puternică a distrus maşina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătat.

AGERPRES

×