x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituţională a Greciei decide, azi, dacă referendumul este legal

Curtea Constituţională a Greciei decide, azi, dacă referendumul este legal

03 Iul 2015   •   14:10
Curtea Constituţională a Greciei decide, azi, dacă referendumul este legal

Cel mai înalt tribunal administrativ grec urmează să decidă dacă referendumul privind planul de asistenţă financiară pentru Grecia propus de creditori încalcă sau nu Constituţia, în contextul în care există tot mai multe preocupări că votul organizat în grabă nu respectă standardele democratice, relatează The Guardian şi DPA.

Consiliul de stat va determina în cursul zilei de vineri dacă referendumul încalcă sau nu Constituţia, care interzice organizarea de consultări populare pe tema politicii fiscale.

Consiliul Europei a precizat deja că votul nu respectă standardele internaţionale, pentru că a fost convocat în termen scurt iar întrebarea care va fi adresată populaţiei nu este clară.

Ministrul de finanţe Yanis Varoufakis, care a promis că va demisiona dacă grecii votează 'da' la referendum, a spus că guvernul a purtat discuţii cu creditorii în această săptămână şi că un acord este 'iminent'. El a declarat pentru postul de radio irlandez RTE că Syriza ar fi singura forţă politică capabilă să guverneze ţara, chiar dacă populaţia va alege varianta 'da' la referendum.

Triantafyllia Lina Papadopoulou, profesor de drept constituţional la Universitatea Aristotel din Salonic, a declarat însă că este improbabil ca referendumul să fie contestat. 'Chiar dacă se intră pe fondul problemei, cred că va fi prea târziu să anuleze referendumul', a spus ea.

×