x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă germană decide în favoarea vaccinării copilului, într-o dispută între părinţi

Curtea Supremă germană decide în favoarea vaccinării copilului, într-o dispută între părinţi

23 Mai 2017   •   18:33
Curtea Supremă germană decide în favoarea vaccinării copilului, într-o dispută între părinţi

Curtea Supremă a Germaniei a stabilit marţi că un tată îşi poate vaccina copilul conform schemei recomandate de autorităţi, chiar dacă mama se opune, transmite DPA. Decizia survine într-un context în care guvernele şi organizaţiile din sfera sănătăţii din Europa fac eforturi pentru a combate scăderea ratei de vaccinări, care a dus la apariţia unor focare de boli contagioase potenţial letale cum este pojarul. 

În cazul în legătură cu care s-a pronunţat marţi Curtea Supremă germană, tatăl dorea ca fiica sa, născută în 2012, să fie imunizată împotriva unor boli ca tetanosul, pojarul şi poliomielita, aşa cum recomandă Comisia permanentă germană cu privire la vaccinare (STIKO). Mama copilului, care s-a despărţit de tată şi în a cărei grijă se află fetiţa, s-a opus vaccinării din cauza că se teme că riscurile pe care le presupune sunt mai mari decât pericolul de a se îmbolnăvi şi din cauză că nu are are încredere în "lobby-ul practicat de sectorul farmaceutic şi de doctori", potrivit instanţei. 

Curtea a precizat că i-a dat dreptate tatălui întrucât consideră recomandările STIKO privind vaccinarea ca fiind un standard medical şi întrucât nu există dovezi că vaccinurile prezintă un risc deosebit pentru copil. 

Decizia Curţii Supreme a avut la bază legea germană care permite ca deciziile importante cu privire la un copil să fie luate de părintele care propune soluţia cea mai benefică pentru copil, chiar dacă nu este vorba de părintele în a cărui casă trăieşte minorul. 

STIKO - un grup de experţi numiţi de Ministerul Sănătăţii - recomandă o schemă de imunizare a copiilor, dar punerea ei în practică nu este obligatorie. 

Lipsa încrederii publice în vaccinuri care pot salva vieţi a devenit o problemă importantă de sănătate globală. Potrivit experţilor, atitudinile negative în acest sens ar putea fi explicate prin controversele legate de presupuse efecte adverse ale acestora şi prin ezitările unei părţi dintre medicii de familie. 

Luna trecută, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că scăderea ratei de imunizare împotriva pojarului a dus la apariţia mai multor focare ale bolii în Europa anul trecut, fiind afectaţi atât copii cât şi tineri adulţi. Săptămâna trecută, guvernul de la Roma a aprobat un proiect de lege care îi obligă pe părinţi să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor infecţioase, pe fondul divergenţelor din rândul politicienilor italieni în legătură cu creşterea numărului de cazuri de rujeolă, ce poate avea drept complicaţii orbirea şi encefalita.AGERPRES

×