x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Damasc: Prezența militară americană în Siria este un act de agresiune

Damasc: Prezența militară americană în Siria este un act de agresiune

de Şerban Mihăilă    |    19 Ian 2018   •   14:58
Damasc: Prezența militară americană în Siria este un act de agresiune

Susținut de trupele trimise de Moscova și speculând indignarea exprimată în ultimele zile de Turcia față de sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde pe teritoriul sirian, regimul de la Damasc a lansat un atac virulent împotriva americanilor, după ce, nu cu mult timp în urmă, președintele Siriei, Bashar al-Assad, tremura serios pentru viitorul său politic.

Prezența militară americană în Siria constituie „o agresiune” contra suveranității siriene, a declarat, ieri, guvernul de la Damasc, care a promis să elibereze țara de forțele străine „ilegitime”. „Prezența militară americană pe teritoriul sirian este ilegitimă și reprezintă o încălcare flagrantă a legislației internaționale și o agresiune împotriva suveranității naționale”, se arată într-un comunicat dat publicității, ieri, de Ministerul sirian de Externe. Damascul va continua „războiul său neabătut contra mișcărilor teroriste, care luptă sub  diferite denumiri, până la curățarea totală a teritoriului țării” și va acționa „cu aceeași determinare” pentru eliberarea Siriei de „orice prezență străină ilegitimă”, mai precizează comunicatul, citat de Reuters. Potrivit aceluiași document, guvernul nu are nevoie de dolarii americanilor, „pătați de sângele sirienilor”. Reacția regimului de la Damasc pare un răspuns la o declarație făcută cu o zi înainte de șeful diplomației americane, Rex Tillerson, care a afirmat că forțele SUA vor rămâne în zone ale Siriei pe o perioadă nedeterminată. Tillerson a dat de înțeles că prezența militară a SUA face parte dintr-o strategie mai amplă, menită să împiedice reapariția organizației teroriste Stat Islamic (SI), să lase deschisă calea îndepărtării de la putere a președintelui Bashar al-Assad și, nu în ultimul rând, să diminueze influența Iranului în regiune. În momentul de față, personalul militar american staționat în Siria se ridică la 2.000 de oameni, integrați în unitățile coaliției internaționale contra SI conduse de SUA, apreciază Reuters.

Și Rusia și Turcia sar la gâtul SUA

La sfârșitul săptămânii trecute, surse din coaliția internațională au anunțat că, împreună cu aliații lor din milițiile siriene, vor constitui o forță de securitate la granița cu Turcia și Irakul. Această forță ar urma să fie dominată însă de miliții kurde, grupate într-o organizație considerată de turci drept „teroristă”. Turcia a reacționat imediat, mobilizându-și tancurile la frontieră și avertizând SUA că vor ataca „armata teroristă” organizată de Washington. La rândul său, Rusia a condamnat inițiativa SUA, afirmând că este un plan pentru destrămarea Siriei și plasarea unor teritorii sub control american.

Și Bashar al-Assad a declarat că va distruge noile unități de frontieră ale kurzilor. Rex Tillerson a precizat însă, ieri, că informațiile privind apariția unei noi forțe constituite de SUA sunt rezultatul unei afirmații eronate făcute de surse ale coaliției.  

Staționarea trupelor americane în Siria nu pare singura problemă a Damascului. Lui Bashar al-Assad nu-i convine nici o eventuală intervenție militară turcă în Siria. Guvernul său a avertizat Turcia împotriva lansării unei operaţiuni militare în regiunea Afrin, afirmând că forţele aeriene naționale sunt gata să se apere contra unui astfel de atac.

×
Subiecte în articol: militari rusi in siria