x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De azi, Omenirea trăieşte pe credit!

De azi, Omenirea trăieşte pe credit!

19 Aug 2014   •   18:01
De azi, Omenirea trăieşte pe credit!

Începând cu data de 19 august, Umanitatea intră în deficit ecologic. Concret, aceasta înseamnă că populaţia mondială a consumat toate resursele naturale pe care Terra este capabilă să le regenereze în interval de un an, relatează directmatin.fr. Pentru restul anului funcţionăm în sistem de deficit – adică vom consuma peste ceea ce ne poate da natura, lăsând o planetă mai săracă în resurse pentru noile generaţii.

Anunţul a fost făcut de Fondul Mondial pentru Natură (WWF) într-un comunicat oficial. “Eart Overshoot Day”, dată la care amprenta de carbon a Umanităţii într-un an dat excedează ceea ce Terra poate regenera în aceeaşi perioadă, nu încetează să avanseze. În 1961, de exemplu, Umanitatea nu utiliza decât trei sferturi din capacitatea sa regeneratoare pentru a-şi produce consumul anual.

Fiecare european emite, de exemplu, prin toate acţiunile întreprinse în decursul unui an, aproximativ 7 tone de dioxid de carbon (CO2). Aceasta este amprenta de carbon a unei persoane.

Depăşirea acestui plafon pentru prima oară s-a petrecut la 19 decembrie 1987. Potrivit WWF, ar trebui o planetă şi jumătate pentru a produce resursele ecologice regenerabile necesare pentru a putea face faţă necesarului Umanităţii.

Unele ţări precum Australia, Brazilia sau Suedia nu cunosc deficitul ecologic, în timp ce altele se situează dincolo de media mondială. Emiratele Arabe Unite, de exemplu, ar avea nevoie de peste 12 ori ţara lor pentru a-şi plăti factura energetică.

Epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze, şi, în final, să colapseze.


×