x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decont pentru eroarea armatei

Decont pentru eroarea armatei

10 Sep 2020   •   18:22
Decont pentru eroarea armatei

Iranul va negocia plata de daune către rudele victimelor avionului ucrainean de pasageri doborât accidental, în ianuarie, de către armata iraniană, a spus, ieri, şeful autorităţii naţionale de aviaţie de la Teheran, citat de agenţia IRNA, transmite DPA.

Touraj Dehghani-Zanganeh a afirmat că ţara sa este deschisă la plata de daune către rudele celor 176 de victime, pe baza reglementărilor internaţionale, şi a solicitat organizarea, în octombrie, la Teheran, a unei întâlniri cu statele afectate de tragicul accident. Avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare, pe data de 8 ianuarie, iar toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit. Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie şi Suedia. Iranul a spus iniţial că avionul s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice, dar ulterior a recunoscut că a doborât din greşeală aeronava, în contextul tensiunilor intensificate cu forţele americane din Irakul vecin. În raportul său final asupra accidentului, făcut public la mijlocul lunii iulie, agenţia iraniană de aviaţie a spus că a fost vorba de o „eroare umană”, precizând că deficienţele de la sistemul de radar au produs probleme de comunicare cu unitatea militară responsabilă.

 

Luna trecută, Iranul încă refuza plata de compensaţii către rudele victimelor, spunând că avionul era asigurat de companii europene.

×