x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democratia in lume a dat de necaz, anunta Financial Times

Democratia in lume a dat de necaz, anunta Financial Times

24 Mai 2018   •   16:18
Democratia in lume a dat de necaz, anunta Financial Times
Sursa foto: 刘卫兵

"Democratia liberala are mari necazuri. Actuala epoca apartine 'personalitatilor puternice'. Ei vor actiona rapid si cu determinare in perioada tulburarilor globale", este de parere publicatia Financial Times.

 

Liderii care au dominat agenda internationala in ultimii ani, cum ar fi presedintele Chinei, Xi Jiping, seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, sau omogul rus al acestora, Vladimir Putin, nu se considera liberali. Presedintele SUA, Donald Trump, care face parte din propria categorie, ii invidiaza pe acesti "autocrati", sustine FT.

Da, democratia are problemele ei. Uitati-va numai ce se intampla in Italia. Dar ar fi gresit sa credem ca "autocratii" nu se confrunta cu stres si tensiunea. In spatele cuvintelor pompoase, se vad clar problemele acestor "despoti".

Putin, spre exemplu. "Liderul rus si-a asigurat al patrulea mandat. Kremilnul spune ca a beneficiat de sprijinul a 75% dintre alegatori. Dar nu totul straluceste, asa cum s-ar parea. Ceremonia de investitura, gazduita de una dintre impunatoarele sali aurite ale Kremlinului, a fost marcata de o absenta notabila. Multimea fericita din strada. In schimb, in strada au fost proteste fata de perspectivele economice incerte si a neajunsurilor sociale. Chiar si in conditiile unui pret al petrolului de 80 de dolari", explica Financial Times.

Nici Erdogan nu are prea multi aliati, continua cotidianul. Candva, viitorul "sultan" al Turciei se putea lauda ca este prieten cu aproape toti vecinii sai. "Acum e altfel. Relatiile cu SUA sunt foarte jos, cu Franta si Germania - nu mult mai bune. Si este vorba de parteneri NATO. In acelasi timp, Rusia este, din cand in cand, partener. Erdogan nu se poate intelege cu Israelul. Iar razboiul din Siria a costat mult Turcia", enumera FT.

In ceea ce-l priveste pe Xi Jinping, China nu a mai avut un lider atat de puternic de pe vremea lui Mao. "Cu toate acestea, surprinzatoare este teama partidului comunist ca, la un moment dat, oamenii vor incepe sa ceara trecerea la democratie", detaliaza cotidianul.

"Caderea comunismului sovietic nu a marcat sfarsitul istoriei. Iar actuala degringolada mondiala nu inseamna condamnarea pluralismului politic. Democratii trebuie sa se asteptate la vremuri tulburi si dificile, soarta pe care o vor impartasi, de altfel, si autocratii", concluzioneaza Financial Times.

×