x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democratie? - Hamas va face Guvernul

Democratie? - Hamas va face Guvernul

de Marina Constantinoiu    |    27 Ian 2006   •   00:00
Democratie? - Hamas va face Guvernul

Surpriza si nu prea: miscarea radicala palestiniana Hamas, care si-a propus distrugerea Israelului, a castigat alegerile palestiniene. Si va forma viitorul Guvern. Asa au decis urnele.

Miscarea radicala palestiniana Hamas a castigat alegerile legislative organizate in teritoriile palestiniene, surclasand miscarea Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas, si urmand sa formeze viitorul Guvern.

Fusese prea multa liniste in timpul scrutinului de miercuri. Seara, primele sondaje la iesirea de la urne indicau o diferenta mica, dar datatoare de sperante, in favoarea miscarii Fatah, a liderului Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. In teritoriile palestiniene se sarbatorea victoria. Miscarea radicala Hamas, care are la activ majoritatea atentatelor antiisraeliene soldate cu sute de victime, isi proclama victoria in strada, sarbatorind cu focuri de arma trase in aer.

La randul ei, miscarea Fatah, a vechii garzi din jurul liderului palestinian Yasser Arafat, decedat intre timp, si-a sarbatorit victoria pe care toate sondajele de opinie o prevedeau, chiar daca la limita.

RASTURNARE. In cursul noptii insa stirile care veneau din teritorii vorbeau, chiar daca citand surse neoficiale, despre o posibila victorie Hamas. Pentru ca joi dimineata zvonurile sa devina realitate, iar procentele sa provoace stupoare. O stupoare de asteptat, daca se poate spune asta. Desi in acea regiune, democratia ramane la nivel de deziderat, votul palestinian s-a comportat ca intr-una adevarata, devenind sanctiune. Palestinienii au votat pentru a doua oara in zece ani. Au avut al doilea scrutin din istorie, de la infiintarea Autoritatii Palestiniene. Si au mers la urne, alegand intre doua rele pe cea care n-o "incercasera".

SITUATIA DIN TEREN. Un sfert din populatia activa palestiniana nu are de lucru. Incet-incet, teritoriile au fost cuprinse de haos, mai ales dupa retragerea unilaterala israeliana din Gaza. Coruptia tropaie nestingherita prin teritorii, fara ca vreo masura spectaculoasa sa ii puna frana. Miscarea Hamas, dincolo de militantismul sau binecunoscut antiisraelian, a dus o abila campanie electorala, mizand pe gustul amar lasat de cei zece ani la putere ai Fatah.

URMAREA. Inainte chiar de anuntarea oficiala a rezultatelor, premierul palestinian, Ahmed Qorei, si-a anuntat demisia, acceptata, de alfel, de presedintele Abbas, afirmand ca Hamas trebuie sa formeze viitorul Guvern. Va fi deci coabitare! La alegerile din 1996, Hamas a boicotat scrutinul, pentru a protesta fata de Acordurile de la Oslo (1993) privind autonomia palestiniana, care au instituit Consiliul Legislativ (CLP - Parlamentul palestinian) in care acum Hamas va detine cel putin 70 de mandate, din totalul de 132. Fatah a castigat atunci majoritatea absoluta. In timp, euforia a lasat loc dezamagirii: nici in plan economic nu s-a petrecut vreo minune, nici procesul de pace nu s-a urnit.

In plus, miscarea Fatah a mai fost macinata si de lupte interne care n-au trecut neobservate, in timp ce Hamas n-a stat cu mainile in san si a copiat sistemul occidental de campanie, angajandu-si consultant media, pentru a-si cosmetiza imaginea in randul americanilor si europenilor. S-a prezentat ca un grup compact, iar candidatii sai au fost extrem de disciplinati in timpul campaniei electorale, desi prima din istoria de 20 de ani a organizatiei.

RASCRUCE. Petrecerile postvictorie nu tin o vesnicie. Hamas va trebui sa guverneze. Are oameni potriviti pentru asta? Este capabila aceasta miscare care se prezinta pentru prima oara in fata poporului cu o platforma politica sa o si puna in aplicare? Si, mai ales: ce se va intampla daca totusi comunitatea internationala va izola noua formula guvernamentala, sanctionand-o, in caz ca nu renunta la retorica si actiunile antiisraeliene? Sunt intrebari pe care, cu siguranta, si le pun inclusiv liderii miscarii radicale palestiniene, acum victoriosi.

REACTII SI CALCULE
Gruparea Hamas, al carei obiectiv declarat este distrugerea Israelului, s-a aflat, din 2000, in prim-planul revoltei palestiniene. Responsabila de majoritatea atentatelor antiisraeliene, soldate cu sute de victime, Hamas are acum si puterea politica. Mai are nevoie si de recunoastere internationala. Sa nu uitam ca este considerata organizatie terorista atat de SUA, cat si de Uniunii Europene. De modul in care va sti sa gestioneze "integrarea" sa in politica si mai ales de relatia pe care o va avea cu Israelul depinde si izolarea sau acceptarea sa. Prima conditie este recunoasterea Israelului.

Comunitatea internationala s-a exprimat, deja, in acest sens. SUA se opun in continuare Hamas, dar raman convinse ca palestinienii vor pacea totusi. Israelul, si asa bulversat in plan intern, din cauza sanatatii premierului Ariel Sharon, a fost destul de rezervat la nivel declarativ, organizand consultari pe teme de securitate si calculand repercusiunile victoriei Hamas.
×
Subiecte în articol: externe hamas