x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demonstraţia de forţă care alarmează NATO

Demonstraţia de forţă care alarmează NATO

08 Oct 2015   •   23:51
Demonstraţia de forţă care alarmează NATO
Sursa foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S/EPA

Primul bombardament rusesc cu rachete de croazieră în Siria a alarmat NATO. Miniștrii Apărării din țările aliate s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a examina situația și au dat asigurări că organizația nord-atlantică este pregătită și capabilă să facă față oricărei amenințări. Rusia a răspuns imediat mesajelor din Vest.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri că miniștrii Apărării au decis să întărească forța de reacţie, astfel încât Alianța să poată desfășura rapid trupe.

Îngrijorarea occidentalilor este provocată de implicarea militară a Rusiei atât în Siria, cât și în Ucraina. Turcia s-a plâns că avioanele de luptă rusești au intrat în mai multe rânduri în spațiul său aerian, iar tensiunile între țările baltice și Moscova au crescut pe fondul conflic-tului din estul Ucrainei.

Ministrul britanic al Apărării a anunțat că va trimite 100 de militari în Lituania, Letonia și Estonia și 25 de instructori în Ucraina. Răspunsul Rusiei a venit de la purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin: „Orice planuri de apropiere a infrastructurii militare a NATO de Rusia vor antrena măsuri de răspuns pentru a restabili paritatea necesară”, a spus acesta. Pe frontul sirian, NATO acuză Rusia că, sub pretextul că atacă gruparea Statul Islamic, lovește de fapt forțele care se opun președintelui Bashar al-Assad.

De altfel, Damascul a pornit ieri o mare ofensivă militară terestră în vestul țării, în coordonare cu aviația rusă.

Rusia, care a început loviturile aeriene în Siria pe 30 septembrie, a lansat miercuri, de pe nave din Marea Caspică, rachete de tipul Tomahawk-urilor americane, distrugând ținte aflate la 1.500 kilometri.
 

×