x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Denuclearizarea Coreei de Nord ar putea dura până la 15 ani

Denuclearizarea Coreei de Nord ar putea dura până la 15 ani

29 Mai 2018   •   16:01
Denuclearizarea Coreei de Nord ar putea dura până la 15 ani

În contextul în care administraţia Trump vrea să înceapă discuţiile cu Coreea de Nord în legătură cu ceea ce se numeşte “denuclearizarea rapidă” a regiunii, un consilier federal care a vizitat în mai multe rânduri complexul atomic al Coreei de Nord avertizează că procesul de denuclearizare ar putea dura mult mai mult, chiar până la 15 ani, scrie New York Times.

Consilierul Siegfried S. Hecker, fost director al laboratorului de arme Los Alamos din New Mexico, iar acum profesor la Stanford, spune că cea mai bună variantă la care SUA poate spera constă în denuclearizarea pe etape.

Paşii, cât şi calendarul dezarmării sunt expuse într-un raport, făcut public recent la Washington, pe care Dr Hecker l-a realizat cu doi colegi de la Centrul pentru Securitate şi Cooperare Internaţională din Stanford.

Într-un interviu, Dr Hecker spune că a făcut studiul de la Stanford public în vederea unor discuţii referitoare la subiectul complicat care va sta la baza întâlnirii dintre Donald Trump şi Kim Jong-un la Singapore, dacă va avea loc acea întâlnire. Până acum, agenda denuclearizării a fost o cominaţie de afirmaţii agresive din partea administraţiei Trump şi generalizări vagi din partea regimului de la Phenian.

“Vorbim despre zeci de locuri, sute de clădiri, mii de oameni”, a spus Hecker, vineri. Cheia pentru denuclearizarea complexului atomic, început în urmă cu şase decenii, “este stabilirea unei relaţii diferite cu Coreea de Nord, unde securitatea stă în altceva decât arme nucleare”, a mai spus Hecker.

Două delegaţii americane, una în Singapore, iar alta în Coreea de Nord, încearcă să pună la punct întâlnirea dintre cei doi lideri: Donald Trump şi Kim Jong-un. Preşedintele SUA a anulat printr-o scrisoare summitul cu Coreea de Nord, joi, însă de atunci a încercat o reconstruire a acestuia, prin mesaje pe Twitter în care spune că are încredere că economia Coreei de Nord va fi prosperă, dacă se va ajunge la un acord.

O delegaţie se află în Singapore pentru a discuta detaliile logistice ale întâlnirii care va avea loc pe 12 iunie, iar cealaltă, condusă de Sung Kim, un diplomat american cu experienţă în Coreea de Nord, se întâlneşte cu oficiali ai Ministerului de Externe nord-coreean în Zona Demilitarizată. Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au oferit detalii despre discuţiile care au avut loc.

×