x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deputații au votat calendarul Brexit

Deputații au votat calendarul Brexit

09 Dec 2016   •   19:15
Deputații au votat calendarul Brexit
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Premierul britanic, Theresa May, a obținut o victorie, miercuri seară, prin votul deputaților în favoarea calendarului său pentru declanșarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, chiar dacă va trebui să-și dezvăluie mai întâi strategia, comentează AFP. În total, 448 de deputați din 650 au votat „pentru” și 75 „împotriva” moțiunii dezbătute.

Redactat de opoziția laburistă, iar apoi amendat de guvern, acest text prevede ca Theresa May să accepte să-și dezvăluie intențiile cu privire la Brexit, cu condiția ca parlamentul să ceară „guvernului să invoce până la 31 martie 2017 articolul 50” din Tratatul de la Lisabona, înaintea lansării procedurii de separare de UE. Dezbaterea parlamentară în jurul acestei moțiuni fusese prezentată de presa eurosceptică drept o „probă de forță” între guvern și deputații eurofili, suspectați că ar vrea să întârzie lansarea negocierilor. „Amendamentul nostru se adresează celor care spun că respectă rezultatul referendumului, dar al căror comportament sugerează că vor face totul pentru a împiedica și a face să eșueze Brexit-ul”, a declarat ministrul David Davis, în timpul dezbaterilor. Amendamentul guvernului invită deputații „să respecte dorința exprimată de britanici în referendumul din 23 iunie”, de a părăsi UE.

Laburiștii sunt vigilenți

Dar votul nu are nimic constrângător și opoziția laburistă, chiar dacă a votat în majoritate pentru moțiune, a subliniat că va ști să se arate vigilentă și insistă să i se comunice detaliile planului de ieșire din UE. Această neîncredere se datorează faptului că May, reticentă în a-și dezvălui planul prea devreme responsabililor europeni cu care va trebui să negocieze viitoarea relație între UE și țara sa, a spus că a expus deja ceea ce ea consideră a fi planul său: să obțină "cel mai bun acord posibil” pentru Londra.

Premierul Theresa May a obținut o primă victorie în Parlament

×