x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deputaţii francezi votează obligaţia retragerii de pe internet a mesajelor de ură

Deputaţii francezi votează obligaţia retragerii de pe internet a mesajelor de ură

04 Iul 2019   •   18:41
Deputaţii francezi votează obligaţia retragerii de pe internet a mesajelor de ură

Deputaţii francezi au votat joi obligaţia pentru platformele internet de a retrage în termen de 24 de ore mesaje cu conţinut duşmănos, măsură-cheie a unui proiect de lege care intenţionează să responsabilizeze marile companii de internet, potrivit AFP.

Adoptat cu 31 de voturi favorabile, şase împotrivă şi patru abţineri, art.1 al textului - inspirat dintr-o lege germană din 2018 - prevede retragerea mesajelor cu conţinut "evident" ilicit în acest termen, sub ameninţarea unei condamnări la amenzi mergând până la 1,25 milioane de euro.

Sunt vizate incitări la ură, violenţă, discriminări, injurii cu caracter rasist sau religios. Vor fi de asemenea sancţionate mesajele video sau imagini care constituie incitări la acţiuni teroriste, care fac apologia la astfel de acţiuni sau implică o atingere adusă demnităţii umane.

Aceeaşi prevedere vizează mesaje cu conţinuturi care ar constitui hărţuire, proxenetism sau pornografie infantilă.

Aleşii partidului prezidenţial Republica în Marş (La République en Marche -LREM) şi ai Partidului Socialist au votat favorabil, centriştii din MoDem în majoritate de asemenea, în timp ce reprezentanţii dreptei s-au abţinut de la vot. Celelalte grupuri - în special partidul comunist şi stânga radicală - au votat împotrivă.

În noaptea de miercuri spre joi, deputaţii au introdus în textul legii "respectarea demnităţii umane" şi lupta împotriva apologiei crimelor împotriva umanităţii, dar nu au extins aria de aplicare la negaţionism, ceea ce a dat naştere unei dezbateri.

Platformele şi motoarele de căutare vizate vor fi cele a căror activitate pe teritoriul francez va depăşi praguri stabilite prin decret. Proiectul de lege prevedea iniţial un singur prag, dar deputaţii au dorit să stabilească mai multe pentru a-i viza de asemenea şi pe micii operatori.

Conţinuturile ilicite suprimate vor trebui păstrate maximum un an pentru punerea lor la dispoziţia justiţiei în caz de necesitate.

Parlamentul a respins un amendament al deputaţilor comunişti care viza să sancţioneze platformele în caz de "retragere abuzivă" a unui conţinut. "Pentru ca ele să se protejeze la maximum, riscul este mare ca acestea să exagereze", a apreciat deputatul comunist Stephane Peu.

Philippe Latombe (MoDem - centrist) a susţinut propunerea, estimând totuşi că există în acest text o "dificultate cu libertatea de expresie".

În cadrul dezbaterilor, deputata de culoare Laetitia Avia - ţintă a unor insulte şi atacuri recurente - a asigurat că sunt prevăzute "garanţii" care vor fi întărite, în special printr-o obligaţie pentru platformele de internet "să aplice mijloacele şi procedurile pentru a se asigura absenţa unor retrageri nejustificate".

AGERPRES

×