x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deutsche Welle: Rusia a invadat Republica Moldova cu viruşi mediatici. Vor un alegător speriat şi românofob

Deutsche Welle: Rusia a invadat Republica Moldova cu viruşi mediatici. Vor un alegător speriat şi românofob

20 Aug 2014   •   12:50
Deutsche Welle: Rusia a invadat Republica Moldova cu viruşi mediatici. Vor un alegător speriat şi românofob
Sursa foto: Zsolt Czegledi/EPA

Rusia trimite tancuri în Ucraina, iar în Republica Moldova trimite bani și dezinformare, pentru a denigra Uniunea Europeană și a compromite cursul pro-european al Chișinăului, comentează Deutsche Welle.

Rusia mizează pe faptul că va reuși să propulseze, ca urmare a alegerilor din noiembrie 2014, în legislativul Republicii Moldova, o majoritate loială cu ajutorul căreia să recapete controlul asupra acestei țări ex-sovietice “răzvrătite”.

Chișinăul este împânzit cu billboarduri ce conțin mesaje denigratoare la adresa UE, care prezintă Uniunea Eurasiatică drept soluție unică pentru Moldova, iar Acordul de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, semnat recent - ca pe un document dăunător ce ar trebui denunțat.

“Să renunți deschis la Acordul de Asociere înseamnă să aduci Maidanul la Chișinău”, susține directorul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi. Potrivit lui, “Uniunea Europeană nu are alternativă. Uniunea Vamală nu este alternativă. Nici o guvernare de la Chișinău, în orice combinație, nu va renunța deschis la Acordul de Asociere cu UE. Am nimerit în câmpul magnetic al UE și sper că acest câmp magnetic ne va ține acolo, în condițiile în care Ucraina va depăși consecințele agresiunii din partea Federației Ruse”, a precizat Oazu Nantoi.

În paralel cu presiunile politice și pedepsirea economică a moldovenilor, Rusia “bombardează” zilnic informațional cetățenii Republicii Moldova. Analiștii politici au sesizat că Rusia aplică în Moldova un mecanism preelectoral concertat de manipulare menit să creeze un alegător speriat, care se teme de război, românofob, ostil cursului european și apropierii de NATO.

Citeşte mai mult aici

×