x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbinaţi, în Italia / Un italian şi un român se bat pe o federaţie a asociaţiilor româneşti

Dezbinaţi, în Italia / Un italian şi un român se bat pe o federaţie a asociaţiilor româneşti

de Carmen Plesa    |    12 Feb 2009   •   00:00

Avocatul italian Fabio Galiani şi românul Dragoş Eugen Dumitru susţin fiecare că au drepturi în ceea ce priveşte coordonarea unei federaţiei a asociaţiilor românilor din Italia.



Un avocat italian şi un român susţin fiecare că sunt şefi peste Federaţia Asociaţiilor pentru Românii din Italia. Mai mult decât atât, italianul Fabio Galiani, care spune că este "fondator şi promotor al F.A.R.I., Federaţia Asociaţiilor pentru Românii din Italia, asociaţie nerecunoscută şi constituită în data de 28 iunie conform art. 36 al codului civil italian”, a anunţat că intră în greva foamei pentru că Ramona Bădescu se prezintă drept purtător de cuvânt al F.A.R.I. Dragoş Eugen Dumitru, care se intitulează şi el coordonator al FARI, spune că avocatul nu are nici un drept legat de federaţie şi că Ramona Bădescu este purtătorul de cuvânt desemnat al FARI.

Pe scurt, avocatul Galiani a avut iniţiativa organizării acestei federaţii şi a coordonat şi câteva întâlniri. Nu a înregistrat însă, oficial, F.A.R.I. Dragoş Eugen Dumitru, cândva desemnat chiar de Galiani drept coordonator al federaţiei, a înregistrat oficial F.A.R.I, sprijinit de o parte dintre asociaţii, şi sărindu-l din schemă pe Galiani şi pe asociaţiile de sprijinul cărora se bucura italianul în cadrul F.A.R.I.

E a mea!
Potrivit unui comunicat al FARI "versiunea” Dragoş Eugen Dumitru,  primul pas în constituirea federaţiei a fost la organizarea Forumului Comunităţii Româneşti din Italia în mai 2008, la Milano. O altă întâlnire a avut loc la 28 septembrie 2008, găzduită de avocatul Fabio Galiani. Atunci a fost ales ca şi coordonator naţional Dragoş Eugen Dumitru, "la propunerea şi insistenţele gazdei Fabio Galiani”, potrivit comunicatului, care mai precizează că Dumitru era absent de la adunare.  Sub coordonarea lui Galiani, o nouă întrunire a  FARI a avut loc la 9 noiembrie 2008, când mai multe persoane au fost alese să ocupe diverse funcţii în conducerea federaţiei.

La 30 ianuarie 2009, Dragoş Eugen Dumitru, sprijinit de o parte din asociaţiile care îşi anunţaseră adeziunea la F.A.R.I, a înregistrat oficial federaţia. Asociaţiile care fac parte din ea sunt "cele care au răspuns pozitiv numeroaselor solicitări exprimate în acest sens de către coordonatorul naţional, timp de trei luni de zile”, spune comunicatul F.A.R.I – Dragoş Eugen Dumitru.

Ba e a mea!
Numai că avocatul Galiani, sprijinit de altă parte din asociaţiile românşti care-şi anunţaseră adeziunea la F.A.R.I în cursul anului trecut, spune că Dumitru şi asociaţiile lui au făcut o ilegalitate.

"În ziua de 29 ianuarie 2009, domnul Dragoş Eugen Dumitru invita, prin email, un număr indefinit de asociaţii să subscrie la un act constitutiv (neaprobat de organele federative, nici de cei care au aderat la FARI), dar fără să indice locul şi data. Asociaţiile l-au contactat pe dl Dumitru pentru a le comunica unde va fi înregistrat actul, dar acesta dându-se ocupat a împiedicat asociaţiile să afle locul şi data la care se va face înregistrarea.

Apoi, de către acelaşi domn Dumitru a fost declarată înregistrarea actului constitutiv având nume identic cu cel din statutul preconstituitei FARI, dar cu alte persoane delegate pentru anumite funcţii  decât cele democratic alese în cursul adunării de la 9 noiembrie 2008”, se spune în comunicatul trimis de avocatul Galiani.

Italianul mai spune că  Dragos Eugen Dumitru, "ca şi cum ar fi fost un judecător divin”, a declarat nulă adunarea din  9 noiembrie 2008, dar dă drept valabilă o "adunare clandestină despre care a fost informat doar el şi câţiva dintre complicii săi”. "Chiar şi persoanele cu o slabă cunoaştere a regulilor minime civile şi democratice, nu pot scăpa din vedere că nu se poate anula o adunare de circa 50 de persoane, cu implicarea a 40 de asociaţii”, mai adugă Galiani în comunicat.

Nici una dintre cele două părţi care se dau drept "adevărata F.A.R.I” nu spune însă de sprijinul a câţi români din Italia se bucură.

×