x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri compromițătoare despre Francois Fillon, candidat la președinția Franței

Dezvăluiri compromițătoare despre Francois Fillon, candidat la președinția Franței

12 Mar 2017   •   17:20
Dezvăluiri compromițătoare despre Francois Fillon, candidat la președinția Franței

Presa franceză continuă dezvăluirile potenţial compromiţătoare despre candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale, Francois Fillon, ultima apărând în ediţia de duminică a publicaţiei Le Journal de Dimanche, care scrie că el ar fi primit cadou costume în valoare de mii de euro. 

Potrivit acestei publicaţii, citate de AFP, un apropiat al lui Fillon a semnat pe 20 februarie un cec în valoare de 13.000 de euro pentru plata a două costume livrate de Arnys, societate producătoare de vestimentaţie de lux. 'Am plătit la cererea lui Francois Fillon', a declarat pentru Le Journal de Dimanche un 'prieten generos' al candidatului dreptei la preşedinţie. 

Aceeaşi publicaţie susţine că informaţia a fost confirmată şi de persoane din anturajul lui Fillon, care însă ar fi apreciat că nu este nimic anormal în gestul său. În plus, înaintea plăţii celor 13.000 de euro, aceeaşi societate ar fi primit cash tot în contul unor produse cumpărate de Fillon suma de 35.500 de euro. 

'Începe să devină insuportabil', a reacţionat după aceste relatări purtătorul de cuvânt al lui Fillon, Luc Chatel, el vorbind despre o 'campanie murdară' împotriva candidatului dreptei la preşedinţie. 'De aproape două luni, în fiecare zi i se caută nod în papură', consideră Luc Chatel. 

Francois Fillon este convocat pentru miercuri în faţa instanţei în vederea unei posibile inculpări în ancheta privind presupusele locuri de muncă fictive pe care soţia sa, Penelope, şi cei doi copii ai săi le-ar fi avut în cadrul unor birouri parlamentare între anii 1998 şi 2012, scandal izbucnit în urma unor dezvăluiri publicate de săptămânalul Le Canard Enchaîné. 

Aceeaşi publicaţie a scris săptămâna trecută că François Fillon a primit în anul 2013 de la un om de afaceri un împrumut de 50.000 de euro, fără dobândă şi pe care Fillon nu l-a trecut în declaraţia de patrimoniu. 

Considerat iniţial favorit al scrutinului prezidenţial din aprilie-mai, Fillon nu mai are acum şanse nici să intre în turul doi, conform sondajelor, iar în urma scandalului 'Penelopegate' mulţi dintre colaboratorii săi l-au abandonat. 

Dar el insistă că nu îşi va retrage candidatura, chiar dacă va fi inculpat, şi a subliniat că 'numai votul şi nu o procedură judiciară poate decide cine va fi viitorul preşedinte' al Franţei. 

Şi candidata extremei drepte, Marine Le Pen, este cercetată de justiţia franceză, în cazul ei acuzaţiile făcând referire la publicarea pe Twitter, în anul 2015, a unor execuţii comise de jihadiştii grupării Statul Islamic, adaugă Agerpres. La cererea justiţiei franceze, Parlamentul European i-a ridicat joi imunitatea parlamentară. Ea mai are un dosar penal, în care este acuzată că mai mulţi asistenţi ai europarlamentarilor din formaţiunea sa, Frontului Naţional, angajaţi oficial la Parlamentul European şi plătiţi de această instituţie au lucrat de fapt la partid.

×
Subiecte în articol: presedintia frantei francois fillon