x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomația nord-coreeană asaltează Seulul

Diplomația nord-coreeană asaltează Seulul

de Şerban Mihăilă    |    06 Feb 2018   •   16:02
Diplomația nord-coreeană asaltează Seulul

Aflată sub o presiune internațională fără precedent, după testul nuclear și numeroasele experimente balistice militare pe care le-a efectuat anul trecut, Coreea de Nord încearcă să profite de Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang pentru a demonstra că dorește să se apropie de Seul și, implicit, să negocieze în vederea reducerii efectelor devastatoare ale sancțiunilor externe ce i-au fost impuse.

Cea mai înaltă oficialitate nord-coreeană care a vizitat vreodată Coreea de Sud urmează să asiste, vinerea aceasta, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă din Pyeongchang, unde sportivii din cele două Corei vor defila împreună, sub același steag, a anunțat conducerea de la Phenian, citată de BBC. Kim Yong-nam, președintele Adunării Populare Supreme (parlamentul „de mucava” din Coreea de Nord), se va afla pe teritoriul sud-coreean timp de trei zile, iar vizita sa este văzută de autoritățile de la Seul drept un semn care demonstrează disponibilitatea Phenianului de a îmbunătăți relațiile intercoreene. Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, cu ocazia acestei vizite, oficialitățile de la Seul vor încerca să organizeze o serie de convorbiri la nivel înalt cu membrii delegației nord-coreene. La rândul lor, numeroși observatori politici internaționali susțin că prezența lui Kim Yong-nam pe teritoriul sud-coreean marchează acceptul liderului suprem, Kim Jong-un, pentru reluarea tratativelor intercoreene. În vârstă de 90 de ani, Kim Yong-nam ocupă funcția onorifică de șef al statului și, deși nu este înrudit cu șeful suprem, a fost demnitar sub conducerea tuturor celor trei lideri ai dinastiei Kim. Funcția sa onorifică prevede primirea scrisorilor de acreditare a tuturor diplomaților străini din Coreea de Nord, precum și trimiterea mesajelor de felicitare și condoleanțe adresate liderilor străini de către Phenian. Spre deosebire de președintele Kim Jong-un, el călătorește în vizite oficiale, peste granițele țării. În 2014, Kim Yong-nam a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din Rusia. Cunoscut pentru loialitatea sa totală față de conducerea supremă de la Phenian, Kim Yong-un este unul dintre puținii demnitari nord-coreeni care au reușit să se mențină la putere o perioadă atât de mare, într-un stat în care execuțiile politice sunt frecvente. Prezența la ceremonia de deschidere de vineri l-ar putea aduce pe Kim Yong-nam în apropierea vicepreședintelui SUA, Mike Pence, într-un moment în care relațiile dintre Washington și Phenian au atins un punct critic, din cauza programului nuclear nord-coreean.

Considerăm că această decizie arată determinarea Coreei de Nord de a îmbunătăţi relaţia intercoreeană şi de a ajuta Jocurile Olimpice să aibă succes”.

Cheong Wa Dae, purtător de cuvânt al președinției sud-coreene

 

×