x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discriminare - Rromii au viata tot mai grea in Europa

Discriminare - Rromii au viata tot mai grea in Europa

de Irina Cristea    |    25 Noi 2005   •   00:00
Discriminare - Rromii au viata tot mai grea in Europa

Membrii comunitatii rrome si muncitorii provenind din lumea a treia sunt principalele victime ale discriminarii rasiale in Uniunea Europeana (UE). Aceasta este concluzia raportului realizat de Observatorul Uniunii Europene pentru Fenomene Rasiale si Antisemite (EUMC), o agentie care supravegheaza masura in care tarile europene iau masuri pentru combaterea discriminarii bazate pe rasa si religie.

"Rromii se pare ca sunt grupul cel mai vulnerabil la rasism in Uniunea Europeana. Ei sunt discriminati in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca, acordarea unei locuinte sau accesul la educatie si cad regulat victima actelor de violenta rasiala", se arata in raportul citat de AFP.

AFRICANII SI ARABII. Daca rromii sunt, in mod clar, rasa fata de care europenii au cea mai nefavorabila atitudine, nici imigrantii din Africa, Orientul Mijlociu sau America Latina nu au o viata mult mai usoara in Europa. Muncitorii care provin din aceste zone se fac greu primiti si acceptati in Uniune, atat cand este vorba despre locurile de munca la care au acces cat si in ceea ce priveste relatiile interumane. O situatie speciala este cea a musulmanilor, precizeaza raportul EUMC, aratand ca acestia se confrunta cu dificultati mai mari in multe state membre. Lista popoarelor discriminate include si imigrantii din Rusia si Ucraina.

"Inegalitatile la care se face referire in raportul anual merg de la asigurarea unor locuinte mediocre pentru imigranti si minoritati, segregarea unor grupuri de copii in «institutii de educatie specializate» si pana la atitudinea discriminatorie a agentiilor de plasare a fortei de munca care, supunandu-se recomandarilor unor angajatori, nu propun acestora candidaturile imigrantilor", se arata in raport.

×
Subiecte în articol: externe