x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Disneyland nu este chiar un tărâm de vis

Disneyland nu este chiar un tărâm de vis

16 Iun 2018   •   17:30
Disneyland nu este chiar un tărâm de vis

Angajaţii parcului de distracţii Disneyland din California au pus presiune - prin petiţii şi organizarea de mitinguri - asupra companiei Disney pentru a cere salarii care să le permită "să trăiască". La rândul lor, reprezentanţii grupului Disney au denunţat "o regie politică", informează AFP.

O scrisoare semnată de peste 120.000 de persoane, potrivit site-ului de petiţii online Actionnetwork.org, a fost transmisă conducerii grupului american în cursul zilei de vineri. 

Cu o zi înainte, sute de angajaţi ai parcului californian Disneyland - supranumit "cel mai fericit loc din lume" - au manifestat în Anaheim, la sud de Los Angeles, a precizat sindicatul SEIU, care a difuzat pe reţelele de socializare o serie de înregistrări video realizate în timpul acelui miting. 

"Beneficiile financiare ale grupului Disney nu apar prin magie: ele sunt obţinute de angajaţi care lucrează din greu pentru a se asigura că vizitatorii beneficiază de o experienţă agreabilă" şi "ele ar trebui să fie împărţite", afirmă semnatarii scrisorii, care au subliniat faptul că grupul american va beneficia de "deduceri de impozite de 1,5 miliarde de dolari" din partea administraţiei Trump. 

Cele mai recente rezultate trimestriale ale grupului Disney prezintă o creştere a beneficiilor cu 23% în ultimul an, obţinute în special graţie unei bune sănătăţi financiare a parcurilor sale de distracţii. 

Un studiu realizat de universitatea californiană Occidental, publicat la începutul acestui an, afirmă că o zecime din totalul angajaţilor de la Disneyland sunt persoane fără domiciliu fix şi că cei mai mulţi dintre ei nu îşi permit cele trei mese zilnice. 

Grupul Disney afirmă că această anchetă este "inexactă" şi părtinitoare, întrucât criza locuinţelor şi flagelul persoanelor fără adăpost din California depăşesc cu mult cadrul în care funcţionează parcul de distracţii din Anaheim. 

Sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii de la Disneyland au depus şi o petiţie la autorităţile din comitatul Orange, în care se află oraşul Anaheim, pentru a cere un referendum ce vizează obligarea principalilor angajatori din localitate - Disneyland este cel mai mare, cu 30.000 de angajaţi - să plătească salarii de cel puţin 15 dolari pe oră începând din 2019 şi de 18 dolari pe oră până în 2022. 

Managerii grupului Disney afirmă că o astfel de măsură "ar avea consecinţe grave şi nedorite" asupra locurilor de muncă, că plăteşte deja salarii care depăşesc salariul minim şi a propus sindicatelor o creştere a salariilor orare minimale cu 36% în trei ani pentru 9.500 de angajaţi. 

Iniţiativa ar duce la creşterea salariului minim pe oră de la 11 dolari cât este în prezent la 15 dolari până în 2020, "cu doi ani înainte de o creştere obligatorie în California" a salariului minim pe oră la 15 dolari. 

Aceasta ar fi una dintre "cele mai mari creşteri salariale din istoria grupului", au insistat reprezentanţii Disney, care se mândresc cu faptul că au creat 10.000 de noi locuri de muncă în ultimul deceniu.AGERPRES

×