x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispută între Tunisia și EAU după ce femeilor tunisience li s-a interzis accesul în Emirate

Dispută între Tunisia și EAU după ce femeilor tunisience li s-a interzis accesul în Emirate

25 Dec 2017   •   15:31
Dispută între Tunisia și EAU după ce femeilor tunisience li s-a interzis accesul în Emirate

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis să interzică accesul în ţară femeilor cu paşapoarte tunisiene, de teama că unele dintre ele ar putea comite atacuri teroriste, măsură căreia Tunisia a răspuns prin suspendarea zborurilor companiei Emirates, relatează AFP. 

Autorităţile din EAU au invocat chestiuni de securitate legate de 'posibilitatea unor atentate teroriste', asigurând că sunt măsuri 'specifice şi temporare', a declarat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei tunisiene. 

Tot conform explicaţiilor oferite de EAU, 'în condiţiile revenirii combatanţilor (jihadişti), respectiv plecarea lor din Siria în special şi din Irak (...), există posibilitatea unor atentate teroriste în care să fie implicate femei tunisience sau deţinătoare de paşapoarte tunisiene', a completat aceeaşi purtătoare de cuvânt, lăsând să se înţeleagă că astfel de femei ar putea folosi identităţi false. 

Tunisia poate 'înţelege' temerile autorităţilor din EAU, însă 'nu poate accepta modul în care femeile tunisience au fost tratate', a mai spus ea, explicând astfel interdicţia decisă împotriva companiei aeriene Emirates. 

Conform mai multor mărturii, femeile cu paşaport tunisian care au dorit vineri să se îmbarce în zborul Tunis-Dubai au fost informate de reprezentanţii companiei Emirates că li se refuză îmbarcarea, fără să le ofere însă explicaţii. 

Ambasadorul EAU la Tunis a asigurat apoi MAE tunisian că între timp interdicţia a fost ridicată, iar acele femei au reuşit în final să călătorească înspre Dubai. 

Dar situaţia s-a repetat pe parcursul weekendului, inclusiv pe aeroporturi din afara Tunisiei, fapt care a inflamat presa şi reţelele de socializare tunisiene. 

Preşedintele Tunisiei, Béji Caďd Essebsi, a declarat luni că 'veghează ca drepturile femeilor tunisience să nu fie încălcate', dar i-a cerut de asemenea ministrului de externe Khemaďes Jhinaoui 'să întreprindă demersuri pentru soluţionarea cât mai rapidă a acestei probleme, astfel încât să fie continuate relaţiile de fraternitate şi de cooperare' cu EAU.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tunisia emiratele arabe unite disputa