x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi învingători şi o victimă

Doi învingători şi o victimă

de Irina Stoica    |    17 Mar 2016   •   21:49
Doi învingători şi o victimă
Sursa foto: ERIK S. LESSER/EPA

Donald Trump şi Hillary Clinton sunt marii câştigători din a treia Super Marţi a cursei electorale din Statele Unite. La finalul alegerilor primare din cinci state, cei doi s-au detaşat faţă de contracandidaţii lor. Unul dintre aceştia s-a şi retras din campanie. A fost umilit în statul pe care îl reprezintă în Senat.

A fost victorie pe toată linia pentru Hillary Clinton la scrutinul de marţi. Fostul secretar de Stat a câştigat confruntarea electorală cu Bernie Sanders în toate cele cinci state unde au avut loc alegeri primare. E drept că în Missouri rezultatele oficiale vor veni abia peste câteva zile. Acolo lupta dintre cei doi a fost extrem de strânsă, diferenţa fiind sub un punct procentual. Hillary Clinton a triumfat şi în Florida, Ohio, Carolina de Nord şi Illinois. „Campania noastră a câştigat mai multe voturi decât orice alt candidat, fie el democrat sau republican”, le-a spus Clinton susţinătorilor în discursul de după aflarea rezultatelor.

În tabăra republicană, Donald Trump nu a întâmpinat dificultăţi în patru dintre cele cinci state de pe agenda electorală. A pierdut în Ohio, unde guvernatorul John Kasich a primit sprijinul electorilor. Trump a câştigat, în schimb, în alt stat-cheie, Florida. Tot Florida a decis ieşirea din cursă a unuia dintre candidaţi. Cotat cu a treia şansă la nominalizarea republicană, senatorul Marco Rubio a declarat „forfait” pentru că nu a reuşit să câştige în statul pe care îl reprezintă în Senat. „E voia Domnului să nu fiu preşedinte în 2016. Sau poate niciodată. Începând de astăzi îmi încetez campania electorală”, a spus Rubio, care le-a mai transmis americanilor să nu cedeze în faţa temerilor şi a frustrărilor, făcând trimitere la Donald Trump.

Magnatul imobiliar rămâne, astfel, într-o cursă unu-la-unu cu Ted Cruz, senatorul de Texas, chiar dacă, pe hârtie, în cărţi a rămas şi John Kasich. „Acum, Partidul Republican trebuie să decindă: fie îl acceptă pe Trump drept câştigător inevitabil şi riscă să fie distrus de această candidatură odioasă la Casa Albă, fie să îl respingă. După zeci de ani în care a plecat capul în faţa intoleranţei şi a pus piedici în calea clasei muncitoare şi a minorităţilor, Partidul Republican pare că se îndreaptă spre dezastru”, notează publicaţia New York Times. Se vorbeşte deja despre scenarii de a-l înlătura pe Trump din cursa spre Casa Albă, dar magnatul nu dă semne că se va lăsa dat la o parte. „Cred ca vor fi revolte, eu reprezint un numar enorm... milioane de oameni", a spus Trump în faţa susţinătorilor.

 

„După zeci de ani în care a plecat capul în faţa intoleranţei şi a pus piedici în calea clasei muncitoare şi a minorităţilor, Partidul Republican pare că se îndreaptă spre dezastru”

 

The New York Times

 

Se vorbeşte deja despre scenarii de a-l înlătura pe Trump din cursa spre Casa Albă. Dar magnatul nu dă semne că se va lăsa dat la o parte. Ameninţă cu revolte de stradă.

×