x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi poliţişti din Baltimore, vinovaţi de jafuri şi corupţie

Doi poliţişti din Baltimore, vinovaţi de jafuri şi corupţie

13 Feb 2018   •   10:58
Doi poliţişti din Baltimore, vinovaţi de jafuri şi corupţie

 Un tribunal federal din Baltimore, statul american Maryland, i-a găsit vinovaţi pe doi poliţişti de jafuri şi extorcare prin forţă, într-unul din cele mai răsunătoare procese privind corupţia din rândul forţelor de ordine, desfăşurate în ultimii ani în SUA, informează marţi AFP şi BBC News. 

În centrul scandalului se află Gun Trace Task Force (GTTF), unitate de elită responsabilă cu depistarea armelor ilegale răspândite în cartierele sărace din Baltimore, afectate de o infracţionalitate record. 

În cele trei săptămâni de mărturii explozive în sala de judecată au fost scoase la lumină practici ilegale generalizate în rândul membrilor acestei echipe, autori de jafuri armate, depoziţii false, plantare de probe contrafăcute, vânzare de droguri şi arme. 

Opt poliţişti au fost inculpaţi, dar şase dintre ei au pledat vinovat, fiind chemaţi să depună mărturie împotriva foştilor lor colegi Daniel Hersl şi Marcus Taylor. Alţi poliţişti ale căror nume au fost invocate la proces au fost suspendaţi ori şi-au anunţat retragerea din activitate. 

Procesul a fost deschis în urma unei anchete a Biroului Federal de Investigaţii (FBI). 

Daniel Hersl şi Marcus Taylor riscă pedepse maxime de 60 de ani de închisoare. 

Potrivit biroului procurorului din Baltimore, GTTF ar putea fi implicată în circa 3.000 de cazuri. Toţi membrii echipei, cu excepţia unuia singur, au fost arestaţi în martie 2017 şi inculpaţi. 

Mizând pe faptul că victimele lor, provenite din minoritatea de culoare, nu vor îndrăzni să depună plângere, anchetatorii în civil îşi însuşeau banii proveniţi din vânzarea de droguri. 

Deşi misiunea lor era de a recupera armele ilegale, inculpaţii au contribuit în mare măsură la această contrabandă, revânzând pistoale în loc să le confişte. 

Oraşul Baltimore se află pe locul al doilea în SUA, după St. Louis (statul Missouri), în ce priveşte numărul crimelor în 2017, un bilanţ care a justificat înlocuirea şefului poliţiei în luna ianuarie. 

Poliţia din Baltimore se luptă să recâştige încrederea locuitorilor după cazul Freddie Gray, tânărul de culoare decedat în timp ce se afla în custodia poliţiei în 2015. Potrivit experţilor, această deficit de încredere, pe care cazul poliţiştilor corupţi nu a făcut decât să-l adâncească, va fi însă dificil de acoperit.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: baltimore sua politisti jaf coruptie