x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi schiori spanioli au murit în urma unei avalanşe care s-a produs în sud-vestul Franţei

Doi schiori spanioli au murit în urma unei avalanşe care s-a produs în sud-vestul Franţei

04 Mar 2018   •   11:17
Doi schiori spanioli au murit în urma unei avalanşe care s-a produs în sud-vestul Franţei
Sursa foto: Steve Cutner

Doi schiori spanioli aflaţi într-un grup de cinci persoane în care se afla şi un ghid montan au fost ucişi sâmbătă de o avalanşă produsă în Munţii Pirinei din sud-vestul Franţei, informează AFP.

Ceilalţi trei membri ai grupului au putut să iasă singuri din zăpada care îi acoperise şi au solicitat intervenţia serviciilor de urgenţe.

Avalanşa s-a produs în comuna Aragnouet din departamentul Hautes-Pyrenees din sud-vestul Franţei.

În jurul prânzului, un important dispozitiv de căutare a fost desfăşurat în zonă, inclusiv două elicoptere.

La începutul după-amiezii, primul bărbat dat dispărut, care avea asupra lui un dispozitiv de localizare de tip Arva, a fost scos din zăpadă de echipajele de salvare, "însă nu a putut fi reanimat, în pofida masajului cardiac executat la faţa locului", potrivit autorităţilor locale.

Al doilea dispărut, care nu avea asupra lui un dispozitiv Arva, a fost găsit în jurul orei locale 15.00 de un câine specializat în operaţiuni de salvare şi a fost transportat de urgenţă la un spital din Toulouse, unde a decedat în cursul zilei.

Cei patru turişti însoţiţi de un ghid montan mergeau pe un traseu în afara pistei de schi, în apropiere de tunelul Bielsa de la graniţa cu Spania, în momentul în care au fost surprinşi de o avalanşă, ale cărei cauze nu sunt deocamdată cunoscute.

Potrivit prefecturii locale, turiştii care schiază în afara pistelor marcate în contextul în care "riscul de avalanşă este de 3 pe o scală de 5 trepte" şi într-o perioadă în care "vremea s-a încălzit în regiune în ultimele 48 de ore" reprezintă "o asumare inutilă de riscuri".

La jumătatea lunii februarie, două avalanşe au făcut victime în regiunea Haute-Pyrenees: în Gavarnie, un bărbat de 19 ani a fost ucis în timp ce schia pe marginea unei piste, iar la Cauterets trei schiori aflaţi în afara pistei au murit după ce au fost acoperiţi cu zăpadă.

Incidentul de sâmbătă s-a produs la doar o zi după ce patru schiori francezi au murit vineri în urma unei avalanşe produse în regiunea Alpes-Maritimes (sud-est).

Şansele de supravieţuire ale unui schior prins sub zăpadă în urma unei avalanşe sunt de 95% în primele 18 minute. După 35 de minute, şansele de supravieţuire scad până la 35%, potrivit Jandarmeriei franceze.AGERPRES

×
Subiecte în articol: chiori morti avalansa franta