x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi sirieni, condamnaţi pentru moartea lui Aylan Kurdi, băieţelul al cărui trup a fost adus de valuri la mal

Doi sirieni, condamnaţi pentru moartea lui Aylan Kurdi, băieţelul al cărui trup a fost adus de valuri la mal

04 Mar 2016   •   12:57
Doi sirieni, condamnaţi pentru moartea lui Aylan Kurdi, băieţelul al cărui trup a fost adus de valuri la mal

  Doi sirieni au fost condamnaţi vineri, de un tribunal din Turcia, la peste patru ani de închisoare pentru trafic de persoane, în dosarul morţii a cinci refugiaţi, printre care băieţelul de trei ani Aylan Kurdi, al cărui trup neînsufleţit a fost adus de valuri pe o plajă – imagine care a cutremurat o lume întreagă, relatează Reuters.

Cei doi vor petrece patru ani şi două luni după gratii. Ei au fost achitaţi, însă, pentru neglijenţă cauzatoare de moartea.

Aylan, al cărui cadavru a ajuns pe o plajă din sud-vestul Turciei, s-a înecat în septembrie împreună cu mama şi fratele său când barca lor s-a scufundat în timp ce încercau să ajungă din Turcia în Grecia.

De atunci, peste 300 de copii refugiaţi şi-au pierdut viaţa în încercarea de a traversa marea . În medie, doi copii s-au înecat în fiecare zi în intervalul septembrie – ianuarie.

 În octombrie, 84 de fetiţe şi băieţi şi-au pierdut viaţa – un număr record. Jumătate dintre ei au murit într-o singură zi, la 28 octombrie.

Bilanţul sângeros vine în condiţiile în care tot mai multe femei însoţite de copii încearcă să ajungă în Grecia.

Dacă în luna iunie 2015 unul din 10 refugiaţi înregistraţi la graniţa dintre Republica Elenă şi Macedonia era minor, în octombrie proporţia acestora crescuse la unu din trei, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Migraţie.

Purtătoarea de cuvânt a UNICEF, Sarah Crowe, a explicat că, familiile bărbaţilor care au ajuns în Europa în prima parte a anului 2015 vor acum să meargă după ei.

La trei săptămâni după ce presa din întreaga lume a publicat imaginile şi povestea lui Aylan, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat planul de relocare a refugiaţilor.

O jumătate de an mai târziu, circa 550 de migranţi, din totalul de 160.000 vizaţi de mecanism, au fost transferaţi.

Crowe a avertizat că progresul lent al implementării schemei îi pune pe copiii refugiaţilor într-o “poziţie extrem de vulnerabilă.

 

×
Subiecte în articol: Aylan Kurdi