x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a semnat impunerea de taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu

Donald Trump a semnat impunerea de taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu

09 Mar 2018   •   09:30
Donald Trump a semnat impunerea de taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu

Donald Trump a semnat documentele prin care impune taxe vamale noi pentru importurile de oțel și cărbune, joi, argumentând că acestea sunt necesare pentru securitatea națională și pentru a opri „asaltul asupra țării noastre”, scrie The Guardian.

Susținut de muncitori din industrie, îmbrăcați în salopete, Trump a spus că trebuie să acționeze pentru a opri „decimarea întregii comunități” și a insistat că va exista un proces corect, în contextul în care administrația va folosi următoarele 15 zile pentru a negocia scutirile cu aliații. Canada și Mexic vor fi scutite.

„Oțelul este oțel”, a spus Trump. „Fără oțel nu ai țară”.

Trump a discutat în campanie despre salvarea locurilor de muncă americane din domeniul oțelului și aluminiului, care au fost pierdute la importurile externe ieftine. Dar tarifele amenință să submineze decenii de relaxare în comerțul internațional. În plus, aceste tarife au împărțit partidul republican – nici un memebru al Congresului din partidul lui Donald Trump nu a fost prezent la anunțul Casei Albe.

Principalul consilier economic al lui Donald Trump, Gary Cohn, a demisionat marți ca urmare a opoziției sale la aceste măsuri.

Oficiali din China și Europa au amenințat cu răzbunarea, dacă Trump va merge mai departe cu planul său. UE a pregătit o listă de produse americane ce ar putea fi taxate la rândul lor, pentru a compensa cu pierderile cauzate industriei europene.

Trump plănuiește să impună tarife de 25% la importul de oțel, cât și tarife de 10% la importul de aluminiu. Deși planul inițial susținea o taxă globală, Trump a făcut excepții clare și a sugerat că cheltuielile militare ale aliaților ar putea fi luate în considerare.

„Dacă vreți să evitați aceste tarife, instalați-vă fabrica de oțel în America și veți beneficia și de reduceri de taxe”, a declarat Trump.

Casa Albă a precizat că toate țările vizate vor putea discuta cu Statele Unite pentru a negocia o eventuală exceptare.

 

×