x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a spionat jurnaliști americani

Donald Trump a spionat jurnaliști americani

08 Mai 2021   •   20:00
Donald Trump a spionat jurnaliști americani

Administrația Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la „The Washington Post”, care scriau despre acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, a informat cotidianul american, scrie AFP.

Departamentul american al Justiţiei a trimis o scrisoare jurnaliştilor Ellen Nakashima şi Greg Miller, precum şi fostului jurnalist Adam Entous, în care i-a informat că a primit desfăşurătoarele liniilor lor telefonice fixe personale şi profesionale, şi ale telefoanelor lor mobile pentru perioada 15 aprilie 2017 - 31 iulie 2017.

Cotidianul american este „profund afectat de această utilizare a puterii guvernamentale în scopul obţinerii unui acces la comunicaţii ale jurnaliştilor”, a declarat redactorul-şef, Cameron Barr. „Departamentul Justiţiei trebuie să facă imediat lumină asupra motivelor intruziunii sale în activităţile reporterilor, care sunt protejaţi de primul amendament” al Constituţiei SUA, a continuat el.

Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) a subliniat că Departamentul Justiţiei „i-a spionat” pe aceşti jurnalişti, „după bunul plac al guvernului”. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Atunci când guvernul îi spionează pe jurnalişti şi sursele lor, se compromite libertatea presei", a precizat ACLU într-un mesaj pe Twitter.

Departamentul Justiţiei a afirmat, la rândul său, că a respectat „proceduri stabilite” privind această cerere, informează cotidianul, citând un purtător de cuvânt al ministerului.

Scrisorile adresate jurnaliştilor nu precizează de ce au fost cerute aceste desfăşurătoare telefonice. Însă, la sfârşitul respectivei perioade, aceşti trei jurnalişti au scris un articol asupra serviciilor de informaţii americane, prin care se sugera că Jeff Sessions, devenit mai târziu procuror general în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, a discutat despre campania acestuia din urmă cu ambasadorul Rusiei.

Moscova este acuzată că a susţinut pe ascuns, în 2016, candidatura lui Donald Trump.

×
Subiecte în articol: Donald Trump a spionat jurnalisti