x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump ar fi vrut să atace Iranul pentru a bloca validarea victoriei lui Joe Biden

Donald Trump ar fi vrut să atace Iranul pentru a bloca validarea victoriei lui Joe Biden

16 Iul 2021   •   22:00
Donald Trump ar fi vrut să atace Iranul pentru a bloca validarea victoriei lui Joe Biden
Sursa foto: Hepta

Fostul preşedinte american Donald Trump a analizat posibilitatea de a lansa un atac asupra Iranului, la insistenţele fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, în eforturile de a bloca validarea victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 2020, afirmă surse de la Washington.

"Ultima dată când generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a vorbit cu preşedintele Donald Trump a fost pe 3 ianuarie 2021. Subiectul discuţiei de la Casa Albă a fost programul nuclear iranian. În ultimele luni, Milley fusese implicat într-un efort alarmant de a se asigura că Donald Trump nu va declanşa un conflict militar cu Iranul în cadrul campaniei imprevizibile de a anula rezultatul scrutinului prezidenţial din 2020 şi de a rămâne la putere. Mark Milley se temea în secret că Donald Trump va insista să lanseze un atac asupra obiectivelor iraniene care să genereze un război total", conform publicaţiei The New Yorker.

Potrivit unor apropiaţi, generalul Mark Milley se temea că existau "două scenarii de coşmar" după alegerile din 3 noiembrie. Primul ar fi fost ca Donald Trump să încerce utilizarea puterii militare în marile zone urbane pentru a bloca transferul paşnic al puterii. Al doilea ar fi putut fi o criză externă care să implice Iranul. Pentru a evita aceste scenarii, generalul Mark Milley discuta în fiecare dimineaţă cu Mark Meadows, şeful Cancelariei de la Casa Albă, şi cu secretarul de Stat Mike Pompeo.

În paralel, premierul israelian din acel moment, Benjamin Netanyahu, cerea insistent Administraţiei Donald Trump să atace Iranul, pentru a opri programul nuclear al acestei ţări.

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat joi că nu a intenţionat niciun moment să rămână la putere printr-un complot care să implice armata. "Eu nu am ameninţat niciodată şi nu am vorbit vreodată cu cineva despre vreo lovitură de stat asupra guvernului nostru. Dacă voiam o lovitură de stat, una dintre ultimele persoane cu care aş fi vrut să colaborez era generalul Mark Milley", a afirmat Trump.

Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020 şi a denunţat fraude electorale.

×
Subiecte în articol: donald trump