x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, încrezător înainte de summitul cu Kim Jong Un

Donald Trump, încrezător înainte de summitul cu Kim Jong Un

11 Iun 2018   •   18:20
Donald Trump, încrezător înainte de summitul cu Kim Jong Un
Sursa foto: Shealah Craighead

Privirile lumii sunt îndreptate către Singapore, unde, presedintele SUA, Donald Trump, a acceptat, spre surpriza generală, să-l întâlnească pe moştenitorul dinastiei Kim. Intrebarea este daca va reuşi Trump sa-l convinga pe Kim Jong Un să renunţe la arma nucleară?

 

''Cred că va fi foarte bine'', a declarat Trump cu ocazia unui dejun de lucru cu premierul singaporez Lee Hsien Loong. ''Sunt bucuros să mă aflu la Singapore, agitaţia pluteşte în aer!'', a scrie el pe Twitter, inainte de a discuta la telefon cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi cu premierul japonez Shinzo Abe.

Întâlnirea tete-a-tete între Trump şi Kim, absolut de neimaginat în urmă cu câteva luni, când cei doi erau angajaţi într-un duel verbal ce provoca temeri în legătură cu ce e mai rău, este prevăzută pentru marţi dimineaţa într-un hotel de lux din oraşul-stat asiatic. Ea va fi urmată de o reuniune la care vor participa şi echipele lor, apoi de un dejun de lucru.

Echipa lui Trump s-a străduit să ofere o imagine încurajatoare a negocierilor, despre care partea nord-coreeană păstrează o tăcere absolută.

''Discuţiile dintre SUA şi Coreea de Nord continuă şi au progresat mai rapid decât se estima'', a declarat luni Casa Albă. Trump, care prevedea să plece miercuri şi nu excludea prelungirea summitului, va pleca în cele din urmă marţi seara cu destinaţia Washington, după ce va avea o conferinţă de presă.

Personaj central al dialogului Trump-Kim, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care s-a întâlnit cu liderul nord-coreean de două ori, s-a declarat ''foarte optimist în ce priveşte şansele de reuşită'' ale summitului. AGERPRES

×