x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump le-ar fi spus ruşilor în 2017 că nu este îngrijorat de eventuala ingerinţă în alegeri

Donald Trump le-ar fi spus ruşilor în 2017 că nu este îngrijorat de eventuala ingerinţă în alegeri

28 Sep 2019   •   10:00
Donald Trump le-ar fi spus ruşilor în 2017 că nu este îngrijorat de eventuala ingerinţă în alegeri

Preşedintele american Donald Trump a declarat într-o întâlnire din 2017 cu doi înalţi responsabili ruşi că nu este îngrijorat de interferenţa Moscovei în alegerile americane, ceea ce i-a determinat pe oficiali de la Casa Albă să restrângă accesul la stenograma acestei întâlniri, a informat Washington Post vineri, potrivit Reuters.

Accesul la rezumatul respectivei întâlniri - care a avut loc în Biroul Oval cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul Rusiei la Washington de la acea vreme, Serghei Kisliak - a fost limitat la câţiva oficiali cu scopul de a împiedica ajungerea informaţiilor în public, indică ziarul american, citând foşti responsabili familiarizaţi cu dosarul.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru a face vreun comentariu cu privire la aceste dezvăluiri de presă.

Un membru al serviciilor de informaţii americane care a depus o plângere denunţând afirmaţii făcute de Donald Trump a declarat că notele provenind din alte convorbiri pe care preşedintele le-a avut cu lideri străini au fost plasate pe un sistem informatic extrem de clasificat, departe de practica obişnuită, cu scopul de a proteja mai degrabă informaţii sensibile din punct de vedere politic decât din motive de securitate naţională.

Plângerea acestuia cu privire la un apel telefonic din iulie în care Trump a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden, se află în centrul unei anchete lansată de Camera Reprezentanţilor săptămâna aceasta în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui american.

Întâlnirea lui Trump în 2017 cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul Serghei Kisliak a fost deja considerată controversată după ce s-a aflat că preşedintele american ar fi dezvăluit informaţii extrem de confidenţiale despre o operaţiune planificată în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În ceea ce priveşte imixtiunea electorală, Donald Trump i-ar fi spus lui Lavrov şi Kisliak că nu este îngrijorat de interferenţa Rusiei, întrucât şi SUA au făcut acelaşi lucru în alte ţări, potrivit ziarului Washington Post, citat de Reuters.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump alegeri