x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, pregătit să părăsească întâlnirea cu Kim Jong-un, dacă discuţiile nu sunt "roditoare"

Donald Trump, pregătit să părăsească întâlnirea cu Kim Jong-un, dacă discuţiile nu sunt "roditoare"

19 Apr 2018   •   11:33
Donald Trump, pregătit să părăsească întâlnirea cu Kim Jong-un, dacă discuţiile nu sunt "roditoare"

Donald Trump a anunţat că se va întâlni cu dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-un, “în următoarele săptămâni”, dar a avertizat că este pregătit să părăsească întâlnirea, dacă discuţiile nu sunt “roditoare”, scrie The Guardian.

“După cum ştiţi, mă voi întâlni cu Kim Jong-un în următoarele săptămâni pentru a discuta despre denuclearizarea peninsulei Coreene”, a spus preşedintele SUA reporterilor de la Mar-a-Lago, Florida.

Nu a existat niciun summit între un preşedinte SUA, în perioada mandatului, şi un lider al Coreei de Nord, deşi Bill Clinton se afla la un pas de a se întâlni cu tatăl lui Kim, Kim Jong-il, în 2000.

“Nu am fost niciodată într-o astfel de poziţie cu acest regim, fie că vorbim de tatăl său, bunicul sau fiul, şi sper să fie o întâlnire reuşită. Dacă nu credem că va fi un succes, nu o vom onora. În cazul în care cred că nu o să fie roditoare, o să plecăm”, a spus Donald Trump la o conferinţă de presă la care a participat şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, aflat într-o vizită de două zile în SUA.

“Dacă întâlnirea, când sunt acolo, nu este roditoare, o voi părăsi respectuos şi vom continua să facem orice avem de făcut, dar ceva se va întâmpla”, a mai spus Donald Trump.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a menţionat că nu ar trebui să fie niciun “premiu” pentru Coreea de Nord doar pentru că această ţara izolată răspunde la dialog în legătură cu dezvoltarea armelor nucleare, adăugând că “ar trebui menţinut maximum de presiune”.

Întrebarea cheie referitoare la summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong-un este dacă liderul nord-coreean este serios în legătură cu renunţarea la regimul armelor chimice şi la programele rachetelor balistice şi ce va cere în schimb din partea SUA.

 

×