x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump renunță la decretul împotriva imigrației

Donald Trump renunță la decretul împotriva imigrației

17 Feb 2017   •   09:37
Donald Trump renunță la decretul împotriva imigrației

Departamentul american al Justiţiei a solicitat joi Curţii de Apel din San Francisco abandonarea procedurii asupra decretului împotriva imigraţiei semnat de Donald Trump, explicând că executivul preferă să îşi revizuiască textul în loc să piardă timp la tribunal, potrivit AFP. 

"În loc să continue acest litigiu în justiţie, preşedintele intenţionează să abroge decretul său şi îl va înlocui cu un nou decret, în mare parte revizuit", au scris avocaţii guvernului într-un memorandum transmis curţii citat de Agerpres.

"Vom emite un nou ordin executiv exhaustiv pentru a ne proteja poporul", a declarat Trump într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, fără a oferi alte detalii. 

Totodată, Trump a insistat că administraţia sa funcţionează "ca o maşinărie perfect unsă", respingând informaţiile potrivit cărora există haos, criză şi fricţiuni în interiorul echipei de la Casa Albă. Preşedintele american a susţinut totodată că nu face altceva decât să-şi îndeplinească "promisiunile din campanie" pentru "a reda poporului guvernarea", transmite EFE. 

Trump s-a plâns că "a moştenit un haos", atât la nivel intern, cât şi extern şi a atacat din nou "presa care nu este onestă", susţinând că prin relatările sale mass media face un deserviciu ţării. Liderul de la Casa Albă a denunţat manifestările de "ură" la adresa sa, acuzând îndeosebi postul de televiziune CNN, şi s-a declarat "uimit" de informaţiile negative care apar despre el în mass media americană. "Este atâta ură", s-a plâns el, acuzând faptul că primeşte "lovituri constante" din partea anumitor organizaţii media.. "Publicul deja nu-i mai crede", a insistat el, referindu-se la CNN. Preşedintele republican a recunoscut totuşi că unele acţiuni ale sale au fost nepopulare, dar a insistat că au fost necesare pentru securitate. 

În ceea ce priveşte scurgerile către presă legate de administraţia sa, Trump a declarat că a cerut Ministerului Justiţiei să ancheteze filtrările "criminale" de informaţii şi a dat drept exemplu convorbirea sa telefonică de la sfârşitul lui ianuarie cu preşedintele mexican Enrique Peńa Nieto. El a insistat că nu-i pasă prea mult faptul că a fost făcut public conţinut discuţiei, pentru că "nu era atât de important", dar că îl îngrijorează faptul că ar putea ajunge în presă informaţii mai sensibile. 

Referitor la relaţia cu Rusia, Trump a apreciat că, dacă reuşeşte să aibă o relaţie pozitivă cu această ţară, "ar fi un lucru bun, nu rău", atât pentru SUA, cât şi pentru întreaga lume. "Dacă avem o relaţie bună cu Rusia, credeţi-mă, este un lucru bun, nu rău", a spus Trump, adăugând că ar fi "mult mai uşor" să fie "dur" cu Rusia, dar că el îşi doreşte "să facă ceea ce trebuie", pentru interesele SUA şi ale întregii lumi. 

Trump a reiterat totodată că nu are "nimic" în Rusia, nici "acorduri", nici "împrumuturi", calificând drept "ştiri false" informaţiile privind posibilele contacte ale membrilor echipei sale cu agenţi ai serviciilor de informaţii din Rusia. "Nu am împrumuturi în Rusia, nu am nimic în Rusia, nu am acorduri în Rusia", a insistat Trump. 

În ceea ce-l priveşte pe fostul său consilier pentru securitate naţională, Trump a declarat că i-a cerut demisia lui Michael Flynn deoarece nu a fost mulţumit de modul în care acesta a comunicat informaţiile vicepreşedintelui Mike Pence. "Nu cred că a făcut ceva greşit. Ba chiar a făcut un lucru bun" prin faptul că a vorbit cu oficialităţi ruse. "Problema este că nu i-a comunicat (acest lucru) în mod corespunzător vicepreşedintelui nostru şi apoi a spus că nu-şi mai aminteşte", a declarat Trump. 

Totodată, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat intenţia de a construi "un mare zid" la graniţa cu Mexicul care nu va fi "o glumă, ca cel actual", şi a afirmat că se va implica personal pentru "a reduce costul" construcţiei, estimat la peste 21,6 miliarde de dolari. 

"Va fi un zid mare. Şi îl voi negocia eu, astfel că preţul va scădea, la fel ca şi restul lucrurilor pe care le-am negociat pentru administraţie", a mai spus Trump în conferinţa de presă care nu apărea pe agenda Casei Albe şi în timpul căreia a menţionat, ca şi în alte rânduri, că Mexicul va fi cel care va achita în cele din urmă factura. Preşedintele american a mai apreciat că din cauza lipsei de control la frontieră, SUA se transformă "într-o naţiune infestată de droguri" care "au devenit mai ieftine decât bomboanele". 

×
Subiecte în articol: donald trump decret imigranti