x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doua bombe langa vila lui Berlusconi

Doua bombe langa vila lui Berlusconi

19 Aug 2004   •   00:00

Seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, nu se lasa intimidat nici de amenintarile teroriste, nici de cele doua bombe descoperite in apropierea resedintei sale de vacanta.

ANCA ALDEA

Premierul italian nu si-a modificat programul de vacanta dupa ce in apropierea resedintei sale au fost descoperite si dezamorsate doua bombe. Aflat la Villa Certosa, in Sardinia, Berlusconi nu s-a nelinistit deloc cand i s-a adus la cunostinta ca politia a descoperit doua dispozitive explozive in localitatea Porto Rotondo, nu departe de resedinta sa.

"REVANSA". Potrivit agentiei italiene Ansa, premierul a aflat de la apropiatii sai ca in noaptea de marti spre miercuri politia a fost alertata de un jurnalist de la publicatia regionala "Uniunea sardiniana". Ziaristul a declarat ca a primit un telefon anonim, "de la un barbat care s-a recomandat ca reprezinta o grupare separatista locala numita «Nucleele muncitoresti pentru comunism»". "Asta e pentru Berlusconi", a declarat barba-tul, inainte de a-i explica jurnalistului ca unul dintre dispozitive se afla intr-o pubela, iar cealalta bomba va trebui descoperita fara ajutorul sau. "Nu ati publicat documentul pe care vi l-am trimis zilele trecute, iar acum va vom demonstra cat de seriosi suntem", a mai spus necunoscutul la telefon. Primul dispozitiv, al carui loc a fost indicat de teroristul anonim, urma sa explodeze fix la miezul noptii intre marti si miercuri, scrie cotidianul italian Corriere della Sera. Potrivit ziarului, cel de-al doilea dispozitiv a fost gasit dupa patru-cinci ore de cautari.

Desi seful guvernului italian nu s-a impacientat de pericolul care i-a batut la usa, masurile de securitate din jurul resedintei sale de la Villa Certosa au fost inasprite, sustine Ansa. Oamenii premierului au cerut suplimentarea elicopterelor de supraveghere si a fortelor terestre de securitate.

DUPA BLAIR, POTOPUL. Anchetatorii cred ca cele doua dispozitive au fost plasate la Porto Rotondo imediat dupa ce premierul britanic Tony Blair l-a parasit pe omologul sau italian. La inceputul saptamanii, Blair si sotia sa, Cherie, s-au aflat, pentru doua zile, la Villa Certosa, la invitatia lui Berlusconi. La doar cateva ore dupa plecarea prim-ministrului britanic, politia a primit sesizarile. Anchetatorii considera ca membrii gruparii separatiste au profitat de "o anumita relaxare a masurilor de securitate, cauzata de terminarea vizitei sotilor Blair", noteaza AFP.

PENTRU "INDEPENDENTA"

Gruparea "Nucleele muncitoresti pentru comunism" lupta pentru independenta Sardiniei.

Politia o considera o grupare anarhisto-separatista, care se afla in spatele mai multor atentate. Dupa 2000, membrii gruparii ar fi lansat atacuri impotriva sediilor principalelor partide, sindicate si cluburi de noapte frecventate de personalitatile locale. In august 2003, gruparea a revendicat un atac cu bomba la Porto Cervo, localitate aflata in apropierea resedintei lui Berlusconi din Sardinia. Ata-cul s-a dovedit fals, a anuntat atunci politia.

×
Subiecte în articol: externe