x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două femei salvate împreună cu câinii lor după ce au plutit 5 luni în derivă în Pacific

Două femei salvate împreună cu câinii lor după ce au plutit 5 luni în derivă în Pacific

27 Oct 2017   •   17:26
Două femei salvate împreună cu câinii lor după ce au plutit 5 luni în derivă în Pacific
Sursa foto: US Navy

Două femei care au supravieţuit după ce ambarcaţiunea în care se aflau a plutit în derivă timp de cinci luni în oceanul Pacific au fost salvate de un echipaj al US Navy împreună cu cei doi câini ai lor, informează vineri BBC. 

Jennifer Appel şi Tasha Fuiaba, ambele din Honolulu, s-au îmbarcat pe un vas mic şi au pornit într-o călătorie din Hawaii către Tahiti însă, după ce motorul ambarcaţiunii a cedat, ele au plutit în derivă. 

La scurt timp după ce au părăsit Oahuon, la 3 mai, cele două au întâmpinat primele probleme, după ce o piesă a catargului a cedat, ceea ce a limitat manevrabilitatea vasului. Apoi, la 30 mai, motorul ambarcaţiunii a cedat din cauza vremii nefavorabile, după cum scrie şi The Washington Post. 



Vasul a plutit în derivă 1.500 de kilometri până în sud-estul Japoniei unde membrii unei bărci de pescuit au alertat autorităţile cu privire la situaţia celor două femei. 

''Ne-au salvat vieţile'', a declarat Appel. ''Mândria şi zâmbetele noastre când i-am văzut (pe membrii US Navy) la orizont au fost (de) pură uşurare", a completat aceasta. 

Iniţial, cele două navigatoare au crezut că pot ajunge pe uscat cu ajutorul vântului şi al pânzelor. ''După două luni de la începutul călătoriei şi la mult timp după data estimată pentru sosirea în Tahiti, ele au început să emită apeluri de urgenţă'', se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de forţele navale americane. În document se precizează că cele două femei au încercat zi de zi să trimită semnale SOS, însă acestea nu au fost recepţionate deoarece ele ''nu se aflau îndeajuns de aproape de alte vase sau de staţiile de pe uscat''. 

Femeile ar fi pierit dacă nu ar fi avut pe ambarcaţiune un purificator pentru apă şi o provizie considerabilă de alimente uscate, precum ovăz şi paste. 

''US Navy acordă asistenţă oricărui navigator, de orice naţionalitate, în orice situaţie'', a declarat comandantul USS Ashland, Steven Wasson. 

Joyce Appel, în vârstă de 75 de ani, care trăieşte în Houston, a declarat pentru publicaţia The Guardian că joi a primit un apel de la fiica sa, după cinci luni de când cele două au vorbit ultima oară. ''A fost foarte emoţionant'', a mărturisit Appel adăugând că în pofida faptului că şi-a făcut griji zilnic după ce fiica ei a părăsit Honolulu, nu şi-a pierdut niciodată speranţa că Jennifer va găsi drumul către casă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pacific US Navy