x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dronele au descoperit o zonă cu un nivel periculos de radiații în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl

Dronele au descoperit o zonă cu un nivel periculos de radiații în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl

13 Mai 2019   •   12:00
Dronele au descoperit o zonă cu un nivel periculos de radiații în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl
Sursa foto: Jorge Franganillo

În apropierea zonei unde s-a produs explozia de la Cernobîl în 1986, dronele au descoperit o zonă în care radioactivitatea este puternică și care nu era trecută pe hărțile oficiale, potrivit Live Science.

O echipă interdisciplinară a trimis mai multe drone deasupra Pădurii Roșii din Ucraina, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe planetă, care este localizată la 500 de metri de complexul Cernobîl, potrivit unui anunț făcut de Universitatea Bristol.

Cu ajutorul datelor obținute prin intermediul dronelor, cercetărorii de la Universitatea Bristol au creat o hartă detaliată a radiațiilor din pădure. De asemenea, aceștia au descoperit că zone care nu erau considerate suspecte anterior au radiații puternice, porivit comunicatului.

Cercetătorii au trimis dronele în 50 de misiuni pe parcursul a 10 zile, pentru a construi o hartă care acoperă 15 kilometri pătrați. În primă fază, dronele au folosit o metodă numită lidar, pentru a crea hărți 3D cu terenul. Ulterior, au fost scanate zonele pentru a calcula radioactivitate.

Era cunoscut faptul că Pădurea Roșie este parcul natural cu cele mai mari radiații de pe planetă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că radioactivitatea nu este distribuită uniform. În timp ce radioactivitatea din unele zone a scăzut semnificativ, altele au în continuarea un nivel periculos de radioactivitate, potrivit lui Tom Scott, profesor la Universitatea Bristol.

Cercetătorii au descoperit o zonă cu un nivel periculos de radioactivitate pe ruinele unei clădiri unde avea loc separarea solului în timpul eforturilor de curățare după accident.

×
Subiecte în articol: padurea rosie radioactivitate cernobil