x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E oficial! Vine Putin la Bucureşti!

E oficial! Vine Putin la Bucureşti!

de Irina Cristea    |    12 Feb 2008   •   00:00
E oficial! Vine Putin la Bucureşti!

16:59 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, azi, că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va participa la summit-ul NATO de la Bucureşti, din luna aprilie, relatează Mediafax. Informaţia a fost citată de RIA Novosti şi preluată de Reuters.



Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, azi, că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va participa la summit-ul NATO de la Bucureşti, din luna aprilie, relatează Mediafax. Informaţia a fost citată de RIA Novosti şi preluată de Reuters. "Preşedintele Vladimir Putin a acceptat invitaţia de a participa la summit", a declarat Lavrov în timpul unei vizite la Geneva. "Acest lucru demonstrează din nou faptul că Rusia este deschisă dialogului pe orice teme", a precizat ministrul.


ŞTIREA ZILEI. Confirmarea zvonului care circula zilele trecute este, de fapt, ştirea zilei. Pentru că nu e puţin lucru să ai la Bucureşti cei mai importanţi lideri ai lumii – preşedintele SUA şi preşedintele Federaţiei Ruse! În plus, reuniunea de la Bucureşti va fi prima ocazie cu care un lider rus participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, după summit-ul de la Roma, din 1992, când a fost lansat actualul format al Parteneriatului Rusia-NATO.


SUPARAŢI PE NATO. Relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Alianţa Nord-Atlantică s-au deteriorat în ultimii ani, Moscova acuzând NATO că declanşează o nouă cursă a înarmării, prin sporirea prezenţei sale militare la graniţele de vest ale Rusiei. În plus, Rusia este deranjată, după aderarea României la NATO, de acceptarea de către aceeaşi Românie a instalării de baze militare americane pe teritoriul său.

Alte subiecte problematice care cu siguranţă vor fi puse pe tapet la Bucureşti sunt decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE) şi planurile americane referitoare la amplasarea unui scut antirachetă în Estul Europei. Întrebat dacă Putin va participa la summitul din Bucureşti, un purtător de cuvânt al NATO de la Bruxelles a declarat: "Deocamdată nu avem nici o confirmare", relatează Mediafax.


LES JEUX SONT FAITS. Putin îşi va încheia mandatul de preşedinte al Rusiei în mai, după ce un succesor al său va fi ales în martie. Candidatul susţinut de el este actualul vice-premier Dimitri Medvedev, un fel de pupilă prezindenţială, de care aproape nimeni nu se îndoieşte că va câştiga alegerile. Prin urmare, Vladimir Putin va rămâne la putere, prin Medvedev. Pentru că, imediat ce a fost nominalizat drept candidat la prezidenţiale, Medvedev a anunţat că-i va propune lui Putin să-i fie....prim-ministru!


TEVATURA. Aproximativ 3.000 de membri ai delegaţiilor oficiale şi în jur de 3.500 de jurnalişti sunt aşteptaţi la summit-ul NATO de la Bucureşti, din 2 - 4 aprilie, doar delegaţia SUA numărând 1.000 de persoane.

Organizarea summit-ului implică închirierea a sute de maşini, încheierea de contracte de publicitate, achiziţionarea de mobilier, inclusiv a unor mese rotunde în jurul cărora în mod tradiţional se desfăşoară discuţiile. De asemenea, ar putea fi declarate trei zile libere pentru bugetari şi chiar ar putea fi deschis sezonul estival în România.


TOATA FLOAREA. Delegaţii din statele membre NATO, din cele 23 de state membre ale programului de Parteneriat pentru pace, precum şi din Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Iordania, Afganistan, ONU, Banca Mondială şi UE vor fi prezente la summit. Printre participanţii la summit figurează George W. Bush, Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Angela Merkel, Hamid Karzai, Viktor Iuşcenko. Va fi prezent şi secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, preşedintele Băncii Mondiale, precum şi Jose Manuel Barroso, Benita Ferrero Waldner şi Javier Solana.


CIOROIANU SE BUCURA. Declaraţia ministrului rus al Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, despre prezenţa preşedintelui Vladimir Putin la summit-ul NATO de la Bucureşti pare a confirma, printre altele, şi dorinţa Rusiei de a avea un dialog de substanţă cu Alianţa Nord-Atlantică, a declarat marţi, pentru ROMPRES, şeful diplomaţiei române, Adrian Cioroianu.

De asemenea, el a adăugat că, în cursul întâlnirii sale de duminică, de la München, cu prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov, acesta l-a informat că Rusia va fi reprezentată la summit, însă nu a precizat nivelul acestei reprezentări în condiţiile în care decizia a fost luată la nivelul Administraţiei ruse.

×
Subiecte în articol: externe nato bucuresti