x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eclipsa i-a costat pe americani 700 de milioane de dolari

Eclipsa i-a costat pe americani 700 de milioane de dolari

22 Aug 2017   •   09:42
Eclipsa i-a costat pe americani 700 de milioane de dolari
Sursa foto: karayuschij/Getty Images/iStockphoto

Eclipsa totală de soare care s-a văzut, ieri, de pe teritoriul Statelor Unite a costat economia Americii aproximativ 700 de milioane de dolari, potrivit estimărilor companiei specializate în resurse umane Challenger, Gray & Christmas. Specialiştii au calculat pierderea de productivitate din cele 20 de minute cât a durat eclipsa, în care se presupune că angajaţii din statele în care fenomenul a fost vizibil au încetat lucrul şi s-au uitat la soare.

 

Deşi eclipsa totală a durat doar două minute, specialiştii au estimat că angajaţii din statele Oregon, Idaho, Wyoming, Tennessee şi Carolina de Sud, unde fenomenul a avut vizibilitatea maximă, au petrecut cel puţin 20 de minute uitându-se la fazele premergătoare. Utilizând date statistice, experţii companiei din Chicago au socotit cât a costat munca pierdută în perioada eclipsei. Ţinând cont că în jur de 83% dintre americani merg la muncă într-o zi normală de lucru, conform datelor Biroului pentru Statistică în Domeniul Muncii, şi ţinând cont de salariul orar mediu şi numărul angajaţilor full-time cu vârste de peste 16 ani, pierderea a fost calculată la aproximativ 694 de milioane de dolari. Estimările companiei nu s-au extins şi costurile de productivitate generate de angajaţii care şi-au luat o zi liberă pentru a veni din alte state să observe fenomenul. Pierderile de productivitate vor fi recuperate, în parte, de câştigurile din turism, estimau specialiştii. Numai în statul Carolina de Sud, autorităţile au calculat că veniturile generate de turişti în ziua eclipsei ar putea ajunge la 43 de milioane de dolari. În oraşul Nashville au ajuns 75.000 de persoane, care au cheltuit în jur de 20 de milioane de dolari. Americanii care au plecat de la muncă pentru a vedea eclipsa au fost folosiţi, însă, de Universitatea Berkeley şi Google, care a solicitat tuturor cetăţenilor să contribuie cu fotografiile făcute fenomenului la crearea celei mai mari baze de date despre o eclipsă din istorie. Scopul proiectului este formarea "unui tezaur unic de informaţii despre felul în care coroana solară se schimbă în timpul unei eclipse", potrivit iniţiatorilor proiectului. Datele culese vor fi făcute publice în mod gratuit de cercetători. Fenomenul a fost studiat şi de NASA care a înălţat 50 de baloane cu heliu la altitudini de 30 de kilometri pentru a fotografia şi filma momentul eclipsei. Baloanele au fost apoi sparte în mod controlat.

Mai multe companii americane care au vândut ochelari de protecţie pentru urmărirea eclipsei au făcut rechemări ale produselor, ieri, în orele de dinaintea fenomenului astral, după ce s-a constatat că lentilele respective nu erau suficient de bune pentru a-i proteja pe clienţi de razele soarelui

Eclipsa totală de soare vizibilă din SUA a fost transmisă online sau prin televiziune în toată lumea

×