x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Rusiei se înrăutăţeşte în ciuda faptului că ţara a evitat a doua perioadă de carantină

Economia Rusiei se înrăutăţeşte în ciuda faptului că ţara a evitat a doua perioadă de carantină

20 Dec 2020   •   16:30
Economia Rusiei se înrăutăţeşte în ciuda faptului că ţara a evitat a doua perioadă de carantină
Sursa foto: Pixabay.com

Pe măsură ce al doilea val de infecţii a continuat să afecteze Rusia, Kremlin a decis să evite declanșarea celei de-a doua perioade de carantină de anul acesta în ideea de a-şi salva economia, transmite Agenția France-Presse.

Autorităţile de la Moscova erau conştiente că numărul de cazuri va creşte în mod semnificativ, însă mişcarea nu a reuşit să-şi atingă obiectivele: „Şomajul este în creştere, salariile scad, iar produsele de bază devin tot mai scumpe (...) Este inacceptabil”, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Între ianuarie şi noiembrie, preţul zahărului a crescut cu 70%, în timp ce uleiul de floarea soarelui şi pastele au înregistrat un plus de 24% şi, respectiv, 10%.

După lună întregi de inflaţie – efecte agravate constant de pandemie –, Putin le-a cerut miniştrilor să introducă un set de măsuri de urgenţă care ar scădea media preţurilor.

Însă, având în vedere că încrederea cetăţenilor în autorităţi şi situaţia economică au atins cele mai slabe nivele din ultimii 20 de ani, analiştii se aşteaptă ca măsurile să împace publicul pe termen scurt, adică în timpul sărbătorilor de iarnă.

Pe deasupra, rubla şi-a pierdut aproape o treime din valoare de la începutul anului până acum, iar excesul de decese din 2020 este de 165.000 între martie şi octombrie, fapt ce sugerează că impactul pe care l-a generat coronavirusul în Rusia ar fi mai grav decât au raportat autorităţile, scrie AFP, citată de zf.ro.

 

×
Subiecte în articol: economia Rusia