x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economiile lumii, ÎNGENUNCHIATE de pandemie. Probleme cu vaccinurile și în lanțurile de aprovizionare

Economiile lumii, ÎNGENUNCHIATE de pandemie. Probleme cu vaccinurile și în lanțurile de aprovizionare

01 Dec 2021   •   17:25
Economiile lumii, ÎNGENUNCHIATE de pandemie. Probleme cu vaccinurile și în lanțurile de aprovizionare

Perspectivele de relansare economică la nivel mondial au încetint din cauza dezechilibrelor în reţelele de aprovizionare şi în distribuirea vaccinurilor, arată un raport Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

Creşterea economică pe plan global va fi de 4,5% în 2022, în scădere de la 5,6% anul acesta. Creşterea economică din 2021 a fost ajustată în scădere cu 0,1% în comparaţie cu estimările precedente. În 2023, creşterea economică pe plan global va fi de doar 3,2%.

În zona euro, se estimează o creştere economică de 4,3% în 2022, în scădere de la 5,2% în 2021, conform raportului privind "Perspectivele Economice". În 2023, zona euro ar urma să aibă o creştere economică de doar 2,5%. Valoarea PIB-ului SUA ar urma să înregistreze o creştere de 5,6% anul acesta şi de 3,7% în 2022. Creşterea economică a Chinei va scădea de la 8,1% anul acesta la 5,1% în 2022. Şi creşterea economică a Indiei ar urma să scadă de la 9,4% anul acesta la 8,1% anul viitor şi la 5,5% în 2023.

Germania se confruntă cu "lipsa materiilor prime în sectorul industrial", potrivit OECD. Totuşi, creşterea economică a Germaniei ar urma să fie de 2,9% anul acesta şi de 4,1% anul viitor, urmând ca în 2023 să scadă la 2,4%.

"Relansarea economică se menţine, dar ritmul de creştere a încetinit şi devine din ce în ce mai dezechilibrat", mai arată raportul.

OECD atrage atenţia că la nivel mondial se menţin dezechilibre economice majore, iar vaccinarea anticoronavirus nu este uniformă.

"Presiunile costurilor de producţie generate de blocajele din reţeaua de aprovizionare, cumulate cu majorările preţurilor la alimente şi cu dezechilibrele de pe piaţa energetică reprezintă factorii principali care stimulează amplificarea inflaţiei în toate economiile lumii. Tarifele la carburanţi au crescut semnificativ, în principal în Europa, iar riscurile sunt majore, volumul de stocare fiind cu 28% mai redus decât ar fi în mod normal în această perioadă a anului. În mod inevitabil, majorările preţurilor la alimente şi energie afectează dur familiile cu venituri mici. Presiunile inflaţioniste se dovedesc a fi mai puternice şi mai persistente decât se preconiza acum câteva luni

Un alt risc, asociat cu apariţia de câteva zile a tulpinei Omicron a coronavirusului, înrăutăţeşte situaţia de sănătate a pandemiei COVID-19, generând noi restricţii care riscă să pericliteze relansarea economică. Îmbunătăţirea accesului la vaccinuri pentru toată lumea trebuie să fie o urgenţă politică. Distribuirea mai rapidă, coordonată mai bine a vaccinurilor la nivel mondial este nu doar esenţială pentru salvarea vieţilor şi împiedicarea apariţiei de noi tulpini, ci ar facilita şi contracararea blocajelor din reţeaua de aprovizionare care subminează forţa relansării, permiţând astfel redeschiderea la activitate normală a fabricilor, porturilor şi frontierelor", subliniază OECD.

 

 

×
Subiecte în articol: oecd coviid