x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eliberați din mâinile piraților somalezi

Eliberați din mâinile piraților somalezi

24 Oct 2016   •   20:40

Pirații somalezi au eliberat 26 de ostatici asiatici capturați în urmă cu aproape cinci ani, după un atac asupra vasului lor de pescuit, ultimul dintr-o lungă serie de acte de piraterie împotriva unor nave comerciale, au anunțat negociatorii.

Echipajul vasului Naham 3, sub pavilionul Sultanatului Oman, a fost luat ostatic, în martie 2012, după un atac al piraților, la sud de Seychelles. „Avem marea plăcere de a anunța eliberarea echipajului de pe Naham 3, în zorii zilei de sâmbătă. În prezent, ei sunt în siguranță în mâinile autorităților din Galmudug (centrul Somaliei) și vor fi repatriați în scurtă vreme la bordul unui zbor umanitar la ONU și trimiși după aceea în țările lor de origine", a declarat într-un comunicat John Steed, coordonatorul organizației „Hostage Support Programme”, care a ajutat la negocierea eliberării lor. Comunicatul a fost făcut public de organizația Oceans Beyond Piracy (OBP). Fost colonel în armata britanică, John Steed, care și-a stabilit ca misiune salvarea „ostaticilor uitați", a declarat că plecarea ostaticilor spre țările de origine se confruntă cu un obstacol: scoaterea lor din orașul Galkayo, unde au loc lupte între forțele rivale din regiunile semiautonome autoproclamate Puntland și Galmudug. Foștii ostatici, provenind din Cambodgia, China, Indonezia, Filipine, Taiwan și Vietnam, vor putea fi repatriați, ulterior, pentru a se alătura familiilor lor. „Au petrecut peste patru ani în condiții deplorabile, departe de familiile lor", a precizat Steed. Foștii ostatici au suferit de malnutriție, iar unul dintre ei a fost rănit la picior de un glonț. Altul a suferit un atac, iar unul este bolnav de diabet. Negocierile au durat un an și jumătate și s-au purtat cu lideri de trib și religioși.

Inițial, pirații au luat 29 de ostatici, dar o persoană și-a pierdut viața, în urma rănilor din timpul atacului și două au murit din cauza bolilor, în captivitate.

×