x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emily O'Reilly: „Să fii Ombudsman pare mai mult o artă decât o ştiinţă”!

Emily O'Reilly: „Să fii Ombudsman pare mai mult o artă decât o ştiinţă”!

de Istvan Deak    |    19 Sep 2014   •   15:29
Emily O'Reilly: „Să fii Ombudsman pare mai mult o artă decât o ştiinţă”!

„Trebuie să fii capabil să convingi şi să linguşeşti uneori instituţiile care au dificultăţi în a-şi schimba mentalitatea învechită sau în a se deschide în privinţa luării de decizii. În acest sens, să fii Ombudsman pare mai mult o artă decât o ştiinţă”, a spus Emily O’Reilly , cel de-al treilea Ombudsman şi prima femeie în acest post. Aceasta a fost aleasă de Parlament în iulie 2013, în urma demisiei predecesorului său, şi va deţine mandatul până la sfârşitul anului.

”Faptul că aveam 10 ani de experienţă ca Ombudsman naţional m-a ajutat să pornesc imediat la lucru. Obiectivul meu anul trecut a fost să aduc biroul Ombudsmanului la un nivel superior, adoptând o abordare mai strategică ce va creşte impactul asupra biroului, va consolida relevanţa acestuia faţă de cetăţeni şi va ameliora eficienţa. Aceste eforturi au început deja şi schimbările pe care le-am făcut anul trecut încep să aducă roade. Un bun exemplu este folosirea puterii de a lansa anchete din proprie iniţiativă într-un mod mai strategic”, spune Emily O’Reilly, într-un interviu acordat site-ului Parlamentului European.

Lipsa transparenţei
Ea a vorbit şi despre provocările funcţiei pe care o ocupă. „Cea mai mare provocare este cultura instituţională care se poate dezvolta în orice administraţie publică. Trebuie să fii capabil să convingi şi să linguşeşti uneori instituţiile care au dificultăţi în a-şi schimba mentalitatea învechită sau în a se deschide în privinţa luării de decizii. În acest sens, să fii Ombudsman pare mai mult o artă decât o ştiinţă. O altă chestiune este „lipsa transparenţei” în instituţiile europene – care a făcut subiectul a 25% din cazuri în 2013. Aceasta include refuzul de a oferi acces la documente sau informaţii, lipsa transparenţei grupurilor de interese, cine face parte din grupurile de experţi, când se reunesc acestea, ce discută… Mai este de lucru în domeniul transparenţei.

Relaţia cu Parlamentul
„Deşi sunt un Ombudsman nou, relaţiile până acum au fost excelente. Parlamentul a fost foarte deschis oricăror recomandări pe care le-am făcut pentru ameliorări la nivel administrativ. Unul dintre cele mai importante instrumente pe care le are Ombudsmanul este raportul special pe care îl prezintă Parlamentului. Instrumentul permite Ombudsmanului să pună pe agenda politică administrarea defectuoasă”, a încheiat Emily O’Reilly.

×
Subiecte în articol: emily o'reilly