x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emiratele Arabe Unite au trimis în Yemen sute de mercenari latino-americani (presă)

Emiratele Arabe Unite au trimis în Yemen sute de mercenari latino-americani (presă)

26 Noi 2015   •   17:04
Emiratele Arabe Unite au trimis în Yemen sute de mercenari latino-americani (presă)

Emiratele Arabe Unite (EAU) au antrenat şi au trimis în secret să lupte în conflictul din Yemen sute de mercenari recrutaţi din ţările Americii Latine, în special din Columbia, scrie joi cotidianul american The New York Times, citat de agenţia EFE.

Programul de recrutare s-ar fi desfăşurat pe parcursul mai multor ani şi ar fi fost coordonat iniţial de o societate privată gestionată de Erik Prince, fondatorul companiei americane de securitate Blackwater, proiectul fiind apoi transferat autorităţilor din EAU.

În total, circa 1.800 de combatanţi latino-americani ar fi ajuns la o bază militară din EAU, dintre care 450 au fost trimişi recent să lupte în Yemen. Motivul pentru care au fost selectaţi în special columbieni este experienţa acestora în luptele împotriva gherilelor FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).

Ca mercenari, soldaţii columbieni sunt retribuiţi în fiecare lună cu sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de dolari, iar cei ajunşi în Yemen primesc încă 1.000 de dolari pe săptămână, în timp ce în ţara lor câştigau numai 400 de dolari pe lună.

EAU face parte din coaliţia statelor arabe condusă de Arabia Saudită şi care desfăşoară în Yemen atacuri aeriene de susţinere a aşa-numitelor 'Comite Populare' ce luptă împotriva rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran şi fideli fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh. Obiectivul acestei coaliţii, sprijinite de asemenea de SUA, este să-l reinstaleze la putere pe preşedintele legitim Abd-Rabbu Mansour Hadi, dar conflictul este considerat de mulţi analişti ca fiind de fapt o confruntare între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită.

×